Bugün Elazığ ili sınırları içerisinde yer alan Harput, coğrafi konumu ve stratejik önemi nedeniyle tarihsel süreç boyunca pek çok devletin egemenlik kurma arzusu taşıdığı bir yerleşim merkezi olmuştur. Bu nedenle, Harput`u birçok kavim ve devletin istilasına maruz kalarak sık sık el değiştirmiştir. Ancak Osmanlı Devleti’nin bölgede hâkimiyet kurması ile birlikte istikrarlı bir yapıya kavuşmuştur.
Harput, Osmanlı Devleti’nin egemenliğine girdikten sonra kentsel ve kültürel gelişimini büyük ölçüde tamamlayan önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Coğrafi konumu itibariyle de farklı yolların kesişim noktasında yer alması nedeniyle şehirlerarası ticareti destekleyen stratejik bir avantaja sahipti. Dolayısıyla Harput, çevre bölgelerden gelen tüccarların yanı sıra, daha uzak illerden gelen ticaret erbaplarının da dikkatini çekmiştir. Fakat Osmanlı Devleti’nin 16. yüzyılın sonlarından itibaren geçirdiği sarsıntılı durum Harput’un gelişim sürecini de olumsuz yönde etkilemiştir. 17. yüzyılda imparatorluğu çalkantılı durumdan kurtarmak için idari, askeri, iktisadi ve siyasi alanlarda birtakım yapısal yeniliklere gidilmesi ile Harput sancak idaresinde de yönetimsel bakımdan önemli değişiklikler olmuştur.
Bu eser, 17. yüzyılda Harput`un tarihî, kültürel, idari, siyasi, ekonomik ve sosyal yapısını detaylı bir şekilde incelemektedir. Harput`un tarihi mirasını keşfetmek isteyen araştırmacılar ve meraklı okurlar için bu kitap değerli bir referans kaynağı olacaktır.