Tükendi
Stok AlarmıBu çalışmada bir bütün olarak yabancı banka işletmelerinin hukukî durumu örgütlenme modelleri çerçevesinde analiz edilmiştir. Diğer yandan bu Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı bankaların elde ettiği kazançların vergilendirilmesi de ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiştir.
Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı banka işletmeleri (şubeler) esas itibariyle, dar mükellefiyete tâbi kurumlarca elde edilen şube kazançları ve menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesi esasları cari olacaktır. Bu kapsamda olmak üzere yabancı bankalar açısından bir vergi hukuk terimi olan *dar mükellefiyet rejimi* de bu çalışmada ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiştir. Türkiye’de Türk hukuk kurallarına göre kurulan yabancı bankaların vergilendirilmesi ise, tam mükellefiyet tâbi kurumların vergilendirilmesi esaslarına göre yapılmıştır. Çalışmada *tam mükellefiyet rejimi* de vergi hukuku kuralları bakımından irdelenmiştir.
Kitabın bu baskısında yabancı banka hukukunu ilgilendiren temel müesseseler açısından 7129, 3182, 4389 ve 5411 sayılı B.K. hükümleri birlikte değerlendirilmiştir. Böylece karşılaştırmalı olarak konular analiz edilmiştir. Çalışmada yabancı banka hukukunu ilgilendiren konularda değerlendirmeler yapılırken Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı bankalar ve Türkiye’de şube şeklinde bankacılık faaliyetinde bulunacak yabancı bankaların Türkiye’deki şubelerinin T.T.K. hükümleri karşısındaki durumu da ayrıca analiz edilmeye çalışılmıştır.
Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketlerin ve dar mükellefiyete tâbi kurumların vergilendirilmesi Türkiye’nin Avrupa Birliğine tam üyelik sürecinde günümüzde önemli bir konu haline geldiği için yabancı bankaların vergi kanunları karşısındaki durumu geniş bir çerçevede ele alınmıştır.