Tükendi
Stok AlarmıHakan Şahin’in Tanzimat döneminden başlayıp 2010’lara uzanan ve erden mareşale her rütbeden 132 askerin kaleme aldığı 163 hatırat, günlük, defter ve otobiyografiden yola çıkarak yaptığı bu çalışma, modern Türk ordusunun son 150 yıldaki geçmişine ayna tutuyor ve çok kapsamlı bir zihniyet analizi yapıyor.
Türkiye’de Asker, Toplum, Siyaset’in incelediği kaynakların en eski tarihlisi 1839 doğumlu Gazi Ahmet Muhtar Paşa’ya, en yenisi ise 1974 doğumlu asteğmen Selahattin Yusuf’a ait. 50 bin sayfayı aşan bir malzemenin çözümlenip ilk defa yorumlandığı bu çalışma, yazarlarının yaşamöykülerini ve dönemlerinin siyasi-toplumsal atmosferini de dikkate alarak askerî sosyoloji alanına devasa bir panoramik bakış sunuyor.
Prof. Dr. Ümit Cizre’nin sunuş yazısında ifade ettiği gibi, Türkiye’de Asker, Toplum, Siyaset: Askerlerin Yaşam Anlatıları Üzerinden Bir Okuma, Türk modernleşmesinin en önemli aktörlerinden biri olan askerin kendisine, topluma, siyasete bakış açısını anlamak, anlamlandırmak ve açıklamak adına muazzam bir emeğin ürünü…