Tükendi
Stok AlarmıTürkiye Türkçesi ağızları zengin bir söz varlığına sahiptir. Bu zengin söz varlığı içinde Türk dili tarihindeki bazı sorunların çözülmesine, karanlık bazı noktaların aydınlatmasına katkı sağlayacak eskicil unsurlar önemli bir yer tutar.
Bu çalışmanın asıl amacı, Türkiye Türkçesi ağızlarındaki eskicil kelimelerden hareketle Eski Türkçedeki bazı kelimelerin yapısı, okunuşu ve anlamlandırılışı ile ilgili sorunların çözümüne katkı sağlamaktır.
Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. “Giriş” bölümünde, kısaca eskicil ve eskicillik’in ne olduğu anlatılmış, Türkiye Türkçesinde eskicil unsurlar üzerine yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiş, çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi üzerinde durulmuştur. Ana bölümü, “Türkiye Türkçesi Ağızlarında Eskicil (Eskicil) Kelimeler” oluşturur. Bu bölümde Türkiye Türkçesi ağızlarındaki eskicil kelimeler, alfabetik olarak maddeler halinde ele alınmış, madde içindekilerle birlikte 100’ün üzerinde eskicil kelime incelenmiştir. “Sonuç” bölümünde çalışmada elde edilen sonuçlar maddeler halinde sıralanmıştır.
Çalışmanın “Giriş” ve “Sonuç” bölümlerinde Derleme Sözlüğü’ndeki eskicil özellik taşıyan kelimelerin mahiyeti ve bu eserdeki eskicil verilere nasıl yaklaşılması gerektiği hakkında da bazı değerlendirmeler bulunmaktadır.