Tükendi
Stok AlarmıDeğişen zamana, koşullara, algılara ve gereksinimlere koşut olarak eskiden Vergi Hukuku tek bir ders olarak okutulurken, artık bu ders Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi ya da Kamu Maliyesi ve Vergi Hukuku gibi daha geniş adlar altında okutulmaktadır. Bunun olumlu ve olumsuz yönleri olabilir. Aslında Vergi Hukuku ayrı bir hukuk dalıdır. Kamu Maliyesi ayrı bir bilim dalıdır. Bunların bir araya getirilmesi işlevsel açıdan, gereksinimlere yanıt verme açısından uygun bulunabilir. Ancak, unutulmamalıdır ki, her iki bilim dalının tek bir ders altında toplanması her iki bilim dalına da yapılan bir tür haksızlıktır. Ancak, üniversitelerin tek tiplileştirilmeye çalışılan dört yıllık ders programlarında pek çok üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde, İşletme Fakülteleri’nde ne yazık ki, vergi hukuku ve kamu maliyesi ve hatta maliye dersi okutulmamaktadır. Geleceğin işletme çalışan ve yöneticilerini yetiştiren bu fakültelerin vergi hukuk ve kamu maliyesi dersini üvey evlat gibi görmeleri ham çok acıdır, hem de bilimsel tutarlılık ve gereksinimlere yanıt verme açısından çok yanlıştır. Vergi bilgisi olmayan işletme yöneticisi yetiştirmek; eli ayağı olmayan birey yetiştirmeye benzer. Dünyadaki gelişmelere bakıldığında vergi yaşamsal önemdedir ve her birey için, her işletme için karar sürecinin önemli etmenlerinden biridir. Hatta belki de en önemlisidir. Yaşamın gerçeği bu olmasına karşın, Türkiye’de bir dönem neredeyse altı dönem zorunlu ders olarak okutulan vergi hukuku, ne yazık ki artık pek çok üniversitede tek dönem dahi okutulmamaktadır. Tek dönemlik vergi hukuku okutan üniversitelerin çoğunda da bu önemli ders seçimlik ders grubunda yer almaktadır. Bu durum, Türkiye açısından çok acı ve kaygı vericidir. Bu hususun çok geç kalmadan YÖK tarafından ele alınması ve vergi hukukunun, maliyenin, kamu maliyesinin tüm İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile İşletme Fakülteleri için en az iki dönemlik zorunlu ders olarak kabul edilmesinin zorunlu tutulması yerinde olacaktır.
Bu kitap 14-15 haftalık bir ders programına uygun olarak hazırlanmıştır. Konunun tüm kesimler ve öğrenciler tarafından kolay anlaşılması ve etkin bir biçimde kavranması için vergisel süreçler şematik görsel yaklaşımlar varsıllaştırılmıştır. Böylelikle, öğrenme süreci elle tutulur, somut bir yöntemle desteklenmiştir. Her bir bölümün sonunda tartışma konuları, çalışma soruları, okunması gereken kaynak kitaplar ile okuma parçaları (makale, yargı kararı vb) yer almaktadır. Böylelikle, öğrenme süreci sınama yolarıyla güçlendirilmekte; o konuya ilgi duyan kişilere daha geniş bilgi edinmeleri için kaynak kitaplarla kılavuzluk yapılmaktadır.
Kitap, Türkiye’de bir ilki de gerçekleştirmektedir. Bazı İngilizce program izleyen okulların gereksinimlerine yanıt vermek üzere, kitabın son bölümü ayrıntılı ve geniş bir İngilizce özete ayrılmıştır. Kitabın içinde yer alan vergi ve vergilendirme sürecine yönelik olarak geliştirilen şematik akışlar da bu bölümde İngilizce olarak okura sunulmaktadır.