Tükendi
Stok AlarmıÇalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, çocuk, suça sürüklenen çocuk ve korunmaya muhtaç çocuk kavramları tanımlanmıştır. Çocuk hukukunun hem Türk hukukundaki hem de uluslararası hukuktaki gelişim süreci, çocuk ceza adalet sistemine hakim olan ilkeler ve çocuğu suça sürükleyen etmenler ele alınmıştır.
İkinci bölümde, on iki yaşını doldurmayan çocuklar, on iki yaşını doldurup on beş yaşının doldurmayan çocuklar ve on beş yaşını doldurup on sekiz yaşını doldurmayan çocukların cezai sorumlukları Yargıtay kararları ışığında ele alınmıştır. Ayrıca soruşturma evresindeki çocuklar için kurulan birimlerin, uygulamada çocuklara yönelik soruşturmanın nasıl ilerlediği örneklerle anlatılmıştır.
Üçüncü bölümde, çocuklara yönelik koruyucu ve destekleyici tedbirler olan danışmanlık, eğitim, bakım, sağlık ve barınma tedbiri incelenmiştir. CMK’da düzenlenen koruma tedbirlerinden yakalama, gözaltı, tutuklama ve adli kontrol incelenmiş ve devamında ÇKK’da çocuklara özgü düzenlemeler incelenerek ayrıksı durumlar değerlendirilmiştir. Son olarak da soruşturmayı sona erdiren sebeplerden kamu davasının açılması, kovuşturmaya yer olmadığı kararı, kamu davasının açılmasının ertelenmesi, uzlaştırma, ön ödeme, şikayetten vazgeçme ve seri muhakeme usulü incelenmiştir. Özellikle ÇKK’da ayrıca düzenlemeye yer verilen kamu davasının ertelenmesi ve uzlaştırmanın çocuklara yönelik özel düzenlemeleri ve yetişkinlerden ayıran yönleri incelenmiştir.
Sonuç bölümünde ise, çocukların yargılama süreci ile ilgili genel değerlendirmelerde bulunulmuş ve çocuklara özgü yargılama usullerindeki eksiklikler ele alınmış, yargılama sürecinin daha etkili yürütülmesi için tavsiyelerde bulunulmuştur.