Tükendi
Stok AlarmıÇalışma; giriş, üç bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş kısmında; Roma hukukunda özel bir yeri olan actio (dava), ius (hak) ve obligatio (borç) arasındaki ilişkiler; crimina (kamu suçları) ve delicta (özel suçlar) kavram ve özelikleri; obligationes ex delicto (haksız fiil kaynaklı borçlar) ve quasi ex delicto (haksız fiil benzeri borçlar) hakkında bilgi verilmiştir.
Birinci bölümde; Roma actio’lar (davalar) sistemi, bu sistem içinde uygulama bulan ordo iudiciorum privatorum (özel yargılama sistemi) ve cognitio extra ordinem (sistem dışı yargılama), ana hatlarıyla kendi içlerindeki dönemler, özellikler ve türleri gözetilerek incelenmiş ve actio popularis’in bu sistem içindeki yeri ortaya konmuştur. İkinci bölümde, actio popularis’in terminolojisi ve hukuki niteliği tartışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, actio popularis türleri sınıflandırılarak, davanın saptanan özellikleri sunulmuştur. Sonuç kısmında, çalışmadan elde edilen sonuçlar açıklanmıştır.
Çalışmada, actiones populares’e (actio popularis’lere), konu hakkındaki araştırmaya katkı sağlaya ölçüde, dava türlerinin sınıflandırılması başlığı altında değinilmiştir; ancak amaç, bu gruba giren dava tiplerinin tek tek açıklanmasından çok, actio popularis’in kendisi hakkında derinlemesine yapılan araştırmanın sonuçlarını sunmaktır. Çalışma, Roma hukukundaki actio popularis ana teması ile ilgili olup, konunun çağdaş hukuktaki yeri ve tartışmalar kapsam dışında bırakılmıştır.
Konu Başlıkları
Roma Davalar (Actio’lar) Sistemi
Actio Popularis Terminolojisi ve Davanın Hukuki Niteliği
Actio Popularis Türlerinin Sınıflandırılması ve Davanın Özellikleri