Popülist Akıl, Laclau`nun Chantal Mouffe ile yazdıkları ve üzerinden hâlâ temel tartışmaların yürütüldüğü `Hegemonya ve Sosyalist Strateji` adlı kitapta geliştirdikleri post-Marksizm ve radikal demokrasi kuramını genişletme girişimidir.
Laclau, `Popülizm kendi başlangıcı olan politikanın yadsınışı mıdır? Yoksa popülizm politikanın kendisi midir? Popülist akıl nedir? Popülizm hangi toplumsal ve ideoljik gerçekliğe uyar? Popülizm hangi toplumsal gerçek ya da durumun ifadesidir? Popülizm söz konusu olduğunda `sınıf` gibi sektörel bir failden vazgeçerek bir `Halk` kavramına mı sahip olmalıyız?` soruları çerçevesinde popülizm/halk ve sınıf kavramlarını tartışıyor.
Eserde, Türkiye`de Kemalizm`in/Kemalist Devrim`in/Atatürk`ün Altı Oku`nun uzun sayılabilecek çözümlemelerine girişen ve ardından da hem Kemalizm`in hem de Arjantin`deki Peronist Hareket`in popülizme karşılık gelip gelmediğini tartışan Laclau, popülizm literatüründeki çıkmazlara değinirken de Rus Narodnik Hareketi ve Avrupa`daki tarımsal hareketleri tartışıyor.