Tükendi
Stok AlarmıMüzik terapi terimler sözlüğü yazma fikri geçen yıl sonuna doğru zihnimde filizlendi. Temel nedeni de kendi aramızda yaptığımız ‘müzik terapi nedir ne değildir` tartışmalarına bir boyut daha eklemekti. Aslında amacım müzik terapi için kolay ve bütünleştirici bir tanım oluşturmaktı ve müzik terapi maddesi yüzünden 300`ün üzerinde maddeyi de açıklamak zorunda kaldım. Geçen yıl Kasım ayında Avrupa Müzik Terapi Günü kapsamında yapılan çalıştay yine böyle bir müzik terapi tanım tartışmasına evsahipliği yaptı. Bu tartışma içinde herhangi bir kaynak kitapta rastlamadığım yeni, basit ve kapsayıcı bir tanımı bu kitapta bulacaksınız. Elbette müzik terapi haricinde pek çok terimin tanımı kaynakları ile birlikte yer aldı. Kitabı hazırlarken olabildiğince her terim için en az bir kaynak makale ya da kitap göstermeye çalıştım. Sonunda kitabın hazırlanması için 400 civarında makale ve kitabın gözden geçirilmesi gerekti. Her terimin kaynağını hemen altında belirttim. Ayrıca kaynakların tümünü liste halinde kitabın arkasında kaynaklar bölümünde bulacaksınız.
Türkçe müzik terapi terimler sözlüğü hazırlamanın en zorlayıcı yanlarından biri de yabancı dilden çeviri yapmak ve yeni terim önerileri getirmek oldu. Karışıklığa izin vermemek için zaman zaman, önerdiğim karşılığın altına parantez içinde orijinal terimi verdim. Böylece hangi terim için önerildiği açık hale gelmiş oldu. Hatta bazı terimler için karşılık bulamayınca yabancı dilde olduğu şekliyle almak zorunda kaldım.Terpsichoretrancetherapyvenadopasanakelimeleri bunlara örnek verilebilir. Tercüme edilenler içindemüzik yan vasiyeti,müzikdilya dadayanışmagibi yeni önerilerin kabul görüp görmeyeceği zaman içinde anlaşılacaktır. A`dan Z`ye liste haricinde terimleri konu başlıkları altında ayırarak tematik listeler oluşturdum. Böylece müzik terapi ile ilişkili 50 adet müzik terimi, 72 adet model ve yaklaşım, 65 adet müzik terapi tekniği ve kavramı, 12 adet anket ve ölçek, 9 adet felsefe ve etik, 20 adet fizyoloji ve tıp, 69 adet psikoloji ve psikoterapi, 29 adet sinirbilim olmak üzere toplam 329 terim açıklanmış oldu. Bu çalışmanın önemli bir nüve oluşturacağına ve zaman içinde bu terimlere yenilerinin ekleneceğine inanıyorum.
Ülkemizde henüz emekleme aşamasında olan müzik terapi alanının kısa süre içinde olgunlaşarak diğer sağlık alanları içindeki hakettiği yeri alacağına ve müzik terapistlerin sağlık meslek mensupları arasında tanımlanacağına olan inancımı belirterek bu kitabın her müzik terapistin odasında bir başucu kaynağı olmasını diliyorum.