Tarihin derinliklerinden gelen ve bir Türk geleneği olarak ortaya çıkan Mehter, doğduğu kültüre büyük güç katarken Batının sanat dünyasını da etkilemiştir. Başta Gluck, Mozart, Beethoven gibi ünlü besteciler üzerinde etkili olurken “bando” denen yapının tüm dünyada oluşumuna da gerekçe olmuştur. II. Mahmut Dönemi’nde mehterin gündemden düşmüş ve yerine, bu süreçte başlayan ve devlet yapılanmasında sürdürülen modernizasyon çerçevesinde çoksesli yapılanmaya gidilmiştir. Musika-i Hümayun kitabı, bu yeni oluşuma bilimsel temelli açıklık getirmeyi ve kültür-sanat tarihimize katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Uzun yıllar süren araştırma ve yazma aşamaları sonunda ortaya çıkan bu eser ve benzerleri; kültürel birikimimizin bizlere ve tüm dünyaya anlatılması, tanıtılması açısından çok önemli bir işleve sahiptir. Kültürel donanımımızın iyi anlatılıp tanıtılmasının, ülkemizin turizm sektörü ve dolayısıyla ekonomisine de önemli katkı yapacağı açıktır.
İşte bu duygu ve düşünceler ile Musika-i Hümayun kitabını hazırlayan araştırmacı ve bilim insanlarına teşekkür eder, kültür hayatımıza önemli etkileri olacağı inancıyla alanın tüm çalışanlarına başarılar dileriz.