Tükendi
Stok AlarmıTüm dünyada geleneksel güç sistemleri, fosil yakıt kaynaklarının kademeli olarak tükenmesi, düşük enerji verimliliği ve çevre kirliliği gibi problemlerle karşı karşıyadır. Bu problemler doğal gaz, biyogaz, rüzgâr gücü, fotovoltaik hücreler, yakıt hücreleri, kombine ısı ve güç sistemleri ve mikrotürbinler gibi geleneksel olmayan yenilenebilir enerji kaynaklarının dağıtım şebekesine bağlanmasıyla ilgili araştırmalara yol açmıştır. Dağıtık üretim sistemleri; yenilenebilir enerji kaynakları, dağıtık enerji kaynakları ve mikrokaynaklarla oluşturulmaktadır.
Mikroşebekelerin en önemli hedefi ise modern, yenilenebilir kaynaklarının sağladığı düşük karbon üretim teknolojileri ile yüksek verimli kombine ısı ve güç sistemlerinin tüm yararlarını birleştirmektir. Elektrik şebekesi: yaşanan teknik ve ekonomik gelişmeler sonucunda dağıtık üretime uygun, haberleşmenin daha etkin olduğu ve daha esnek bir altyapıya kavuşmuştur. Gelişen elektronik ekipmanlarının ve güç elektroniğinin şebeke altyapısının gelişmesinde önümüzdeki birkaç on yıl içerisinde oldukça etkin olacağı öngörülmektedir.
Mikroşebekeler dağıtık üretim altyapısının en önemli kavramlarından birisi olup enerji depolama sistemleriyle entegre çalışmaktadır. Mikroşebeke kavramı, yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye entegrasyonuyla baş etmek için geliştirilmiş bir teknolojiyi ifade etmekle birlikte son kullanıcıların üretim, enerji depolana, kontrol ve yönetim bölümlerine dâhil olabilmesiyle bir anlam ifade etmektedir. Bu gelişim, son kullanıcının sadece tüketici olmaktan çıkmasını ve aynı zamanda şebekenin bir parçası olmasını sağlamaktadır.
Mikroşebekeler ve Dağıtık Üretim Sistemleri kitabında sırasıyla Dağıtık Üretimde Kullanılan Enerji Kaynakları, Mikroşebekede Güç Elektroniği ve Şebeke Arayüz Sistemleri, Mikroşebeke Kontrol Yöntemleri, Mikroşebeke ve Aktif Dağıtım Şebekesinde Yönetim Sistemleri, Mikroşebeke Koruma Yöntemleri ve Mikroşebekenin Güç Kalitesi ve Güvenirlik Üzerindeki Etkileri konuları ele alınmıştır. Gelişen mikroşebekeler ve yaygınlaşan dağıtık üretim teknolojilerine yönelik araştırmalar, bu konularda yaşanan gelişmeler, teknik ve teknolojik yönler detaylı olarak ele alınmıştır.