Bu kitabın baskıya hazırlandığı sıralarda Türkiye’de Bioenerji Ekonomisi konusunda dört bölümden oluşan atölye çalışmalarını gerçekleştirmiş olduk. Dikkat çekici olan nokta, bu grubun konuyla ilgili merak ve sorularının İran’daki katılımcılarla büyük benzerlik göstermesi idi. Bu durum, İran ve Türkiye’nin, Doğu ve Batı arasındaki ortak kültür kodlarının (memetics)) benzerliği ve Türkiye ile İran’ın ortak coğrafi platformundan kaynaklanıyor olabilir. Çünkü, her iki ülke, birlikte, Doğu ile Batı arasında, duygu ve ruhun buluşma noktasını oluşturmaktalar.
Bu yansıma, Ortadoğu ve Sufi sağaltım geleneklerini enerji tıbbına, psikosomatik temellere ve bilincin fiziği ile entegre eder ki aynı zamanda BEE’nin bütünleyici yaklaşımı ile de ilgilidir. BEE, şifa yanıtı ve ona bağlı biyolojik, bilişsel, davranışsal, enerjisel, farkındalık ve sosyokültürel cephelerine yönelik, kanıta dayalı ve sistematik bir perspektiftir. Nitekim, ne şifacı geleneklerin ideolojileri ne de libido ekonomisine ilişkin bazı psikodinamik yöntemlerin deneysel olmayan iddiaları, onlardan derinden ilham almış olsam da, bu yaklaşımda dayanağım olmamıştır.
Son yirmi yılda binlerce danışan ve hasta bu bütüncül sağlık hizmeti modeliyle eğitilmiş ve tedavi edilmiştir. Çeşitli eğitim, sağlık ve tıp alanlarında BEE odaklı birçok bilimsel araştırma gerçekleştirilmiş olup bilimsel makalelerde yayınlanmıştır. BEE’nin depresyon, anksiyete, ağrı kontrolü ayrıca koroner kalp hastalığı, meme kanseri, irritabl bağırsak sendromu, enflamatuar bağırsak hastalığı gibi kronik hastalıkların, hatta yaşam kalitesi üzerindeki etkinliği ve bazı fonksiyonel parametrelerde iyileşme sağlanması, meslektaşlarım ve benim için son derece tatmin edici ve cesaret verici olmuştur. Tüm girişimsel programlar, Bioenerji Ekonomi-odaklı sağaltım ve yeni sadeleştirilmiş versiyonu BEHİ programına dayanmaktadır. BEHİ programının çalışma kitabı Farsça yayınlanmıştır ve İngilizce versiyonu yayına hazırlanmaktadır.
2011’den itibaren “BEE”, CA, USA, Enerji Medicine Üniversitesi’nin ana konularından birisi olarak kabul edilmiştir. Aynı zamanda Almanya, Freiburg Üniversitesi’nin süpervizyonu ile İsfahan ve Meşhed Tıp Bilimleri Üniversitelerinde de psikosomatik tıp ve psikoterapi üzerine doktora sonrası programının yapısal derslerinden biridir. Bio-Enerji Ekonomisi, zihin-beden sağlığı ve tedavide yeni bir yaklaşım olmakla birlikte pratik ve teorik çalışmaların her iki alanında da ilerlemektedir.
Bu eserin Türkiye’de yayınlandığını görmek beni çok mutlu ediyor. Kardeşim Dr. Efsane Hoşbaht Cengiz’i bu yolda verdiği tüm cömert destekleri ve yürekten varlığı için, ayrıca Dr. Refik Algan’ı derin tıbbi ve mistik geçmişine dayanan değerli çeviri çalışmaları ve elbette ki edebiyat dünyasındaki sofistike üslubunu samimiyetle takdir edip her ikisine de teşekkürlerimi sunuyorum.
Burada, prestij sahibi bir medikal yayınevi olan Hipokrat’ın yöneticisi Sayın Ali Çelik’e de minnettarlığımı ifade etmek isterim. Dostane, kolaylaştırıcı ve pragmatik yaklaşımı oldukça etkileyiciydi.
Sözlerimi bitirirken, kalbimin derinliklerindeki dileğimin, bu kitabın Türkiye’deki sağlık hizmetleri içinde, sağaltımın kalitesinde ve mutluluğun sürdürülebilir gelişimi yolunda yerini bulması olduğunu da belirtmeliyim.