Marx’ın Kapital’i ekonomi politik eleştirinin hemen hemen bütün yanlarını kendisinde toplar. Grundrisse ise ekonomi politiğin eleştirisinin tohumudur; tohum gelişip büyümüş Kapital’i yaratmıştır.
Marx’ın Grundrisse’si Marksizm’in tohumunun hangi fikirleri geliştirerek ekonomi politiği aşmaya başladığını göstermeyi amaçlıyor. Grundrisse’yi sınır kabul ederek, ondan önceki dönemin fikirleriyle ondan sonraki dönemin düşüncelerini kıyaslıyor. Marksizm’in gelişim bütünlüğü başka türlü kavranamaz.
Grundrisse, Marx’ın yeniden gözden geçirerek okuyucuya sunduğu bir eser değildir. Anlaşılması zor soyut formüllerle doludur. Kapital ile tanışmamış bir insanın doğrudan doğruya Grundrisse ile tanışması ve onu anlaması büyük zorluk içerir. Bu açıdan Kapital’den yararlanarak Grundrisse okunup anlaşılabilir. Bu çalışma, Kapital’den yararlanarak Grundrisse’yi çözmeyi hedefliyor.
Grundrisse, Marksizm’in doğuşu ile büyümüş hali arasında oturur; bizim hem Marksizm’in geçmişini, hem de geleceğini kavramamızı sağlar. İşte Grundrisse’nin önemi!