Tükendi
Stok AlarmıKaynaştırma, genel bir ifadeyle sınıf öğretmenine ve özel gereksinimli öğrenciye destek özel eğitim hizmetlerinin sağlanması koşulu ile özel gereksinimli öğrencinin eğitimini genel eğitim sınıflarındaki akranları ile birlikte sürdürebilmesidir. Kaynaştırma süreci sadece öğretmen ve özel gereksinimli öğrenciyi ilgilendiren bir süreç değildir.
Kaynaştırma; okul yönetimi, okuldaki tüm öğretmenler, uzmanlar, diğer personel, normal gelişim gösteren öğrencilerin ve özel gereksinimli öğrencinin ebeveynleri, okuldaki diğer öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığının görevlendirdiği kişiler, okul dışından uzmanlar ve toplumdaki diğer kişiler ile bütünleşen, etkileşen çok yönlü bir süreçtir.
Bu süreçte üniversitelerin öğretmen yetiştiren bölümlerinin, Yüksek Öğretim Kurumu’nun, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kaynaştırma anlayışının da etkili olduğunu düşünebiliriz. Tüm bunların ötesinde toplumun her bir bireyinin kaynaştırma olgusuna bakışı, kaynaştırma karşısında aldıkları tavır ve tutumlar da kaynaştırma uygulamalarını önemli derecede etkilemektedir.