Tükendi
Stok AlarmıTarihin Babası Herodot, kendi soydaşı Karialıların Girit’ten Anadolu’ya göç ettiği söylencelerini anlattıktan sonra onların bu düşünceyi kabul etmediğini, göçmenliği reddedip bu toprakların kadim sahibi olduklarına dair düşüncelerini aktarır. Karialıların bu kararlı sahiplenişi, Anadolu yurdunun bin yıllara yaslanan derin kültür belleği ve ayrıcalıklı, eşsiz doğasından kaynaklanmış olmalıdır.
Karia, kendine has kültürel geçmişi, dünyaca ünlü, özgün anıtları ve tüm bunları koynunda saklayan bakir coğrafyasıyla büyük bir açık hava müzesidir. Bölgenin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına, yol alan gezginlerin her kilometrede yepyeni bir kültürel zenginlikle karşılaşmaya hazır olması gerekir. Karia yollarında, eşsiz anıtları barındıran kentleri, yüreği serinleten dağ yamaçları, insanı sarıp sarmalayan yeşil dokusu, teni, ruhu serinleten Ege ve Akdeniz suları gezginlere her daim eşlik eder.
Bilimin ince eleğinden süzülen uygarlık tarihi bilgilerini, Karia Bölgesi’nin ılık deniz rüzgârlarını hissettiren bir anlatımla sunduğumuz bu belgeselin araştırmacılara, bir arkeoloji uzmanına, ya da Karia Yolu’na düşmüş -kitap kurdu- kültür gezginlerine de keyifli okumalar eşliğinde yol gösterici olacağı inancındayız. Karia coğrafyasını tanımak için kat ettiğimiz yüzlerce kilometrelik yolda tanık olduğumuz gizemi ve ayrıcalığı paylaşmak ise ayrı mutluluk kaynağı oldu; bu yollarda benzer duyguları yaşayacak olan gezginler satır aralarında coşkumuzu, keşfetme heyecanımızı ya da tahribatlar karşısında- yaşadığımız hüznü ve acıyı da duyumsayacaklardır. Anadolu’nun derinliklerine kök salmış binlerce yıllık Karia kültür izlerinde yol almak ayrıcalıklı bir deneyimdir.