Tükendi
Stok Alarmı“… pürtüklü uzamlar, oluş`un yani organsızlaşmanın önüne devamlı sınırlar çeken yapılardır. Buna karşın kaygan-uzam ise, yaşamın saf oluş`lara açıklığını ifade eden sonsuz imkânlar düzlemidir”.
Efe Baştürk, İçkinlik Demokrasisi
Gilles Deleuze`ün düşüncesine giriş için bir kapı yoktur, birçok kapı vardır. Üstelik bu kapılar bir başlangıç yerine açılmazlar, onlar bir düşünce evrenine açılan geçitlerdir.
Kaygan Uzamda Hareketler, çağdaş Fransız düşüncesinin iki kült ismi olan Gilles Deleuze ve Félix Guattari`nin felsefesini çok yönlü irdeleyen bir metin.
Süreyya Su ve Arif Aytekin imzalı bu çalışma; günümüzde postmodern olarak adlandırılan çağdaş siyasal, toplumsal, kültürel ve sanatsal durumları açıklamak için Deleuze ve Guattari`nin ürettiği fikirlerin neden hayati derecede önemli olduğunu gözler önüne sermesiyle özellikle dikkat çekiyor.
Burada Deleuze’ün ve Guattari`nin; Hegel, Nietzsche, Heidegger, Leibniz ve Kafka`yla ilişkisi, olay felsefesi, oluş, virtüel, farklılık, çokluk, anti-ödipus, şizoanaliz, yersizyurtsuzlaşma, arzu ve organsız beden gibi temel kavramları inceleniyor. Deleuze`ün sinema felsefesinde Godard imgesinin kendine nasıl yer bulduğu tartışılıyor.
Kitapta ayrıca Guattari`nin arzu üzerine metinlerine de yer veriliyor. Düşünür, bu metinlerinde arzu kavramını cinsellikten sinemaya kadar farklı bağlamlarda ele alıyor.
Kaygan Uzamda Hareketler; Deleuze’ün ve Guattari`nin düşüncelerini anlamak ve anlatmak çabasının bir ürünü değil, onlarla çıkılan felsefi seyahatin bir anlatısıdır.