Tükendi
Stok AlarmıSon yıllarda ülkemizde çok sayıda köy, kasaba ve şehrin bilimsel metotlarla tarihi yazılmıştır. Bu sayede bağlı bulundukları yerleşim yerlerinin tarihini öğrenen kimseler; bu kez geçmişlerini, atalarını ve memleketlerinde kimlerin yetiştiğini merak etmeye başlamışlar, bu konuda bir çalışma yapılması beklentisi içine girmişlerdir. Bu kitap, Seydişehirlilerin bu ihtiyacını karşılamak amacıyla hazırlanmıştır.
Kitabın hazırlık aşamasında önce Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi, Milli Eğitim Bakanlığı Arşivi, Milli Savunma Bakanlığı Arşivi, Diyanet İşleri Bakanlığı Arşivi’ndeki konu ile ilgili belgeler incelenmiş, ardından tarih, edebiyat, biyografi kitapları, dergi ve gazeteler taranmıştır. Sonra Seydişehir ve Konya’da saha araştırması yapılarak Osmanlıca mezar taşları okunmuş ve bu konuda bilgisi olan sözlü kaynaklara başvurulmuştur. Toplanan bilgi ve belgeler, değerlendirilmiş ve kitaba İz Bırakan Seydişehirliler -Beylikler ve Osmanlı Dönemi- adı verilmiştir.
İz Bırakan Seydişehirliler -Beylikler ve Osmanlı Dönemikitabında, Seydişehir ve köylerinde doğmuş, Seydişehir’de görev yapmış bilim adamı, din adamı, devlet adamı, edebiyatçı ve kanaat önderleri; yer almaktadır. Biyografiler, Seydişehir tarihine ışık tutacak çok önemli bilgilerin yanı sıra folklorik ve edebi bilgiler de içermektedir.
Hayatta oldukları en son tarihi zikredilmiş, hayatını kaybedenler ise, vefat tarihlerine göre tasnif edilmiştir. Ayrıca biyografilerin başındaki rakamlar, birinci baskıda yer alan kişileri göstermekte olup baş tarafında yıldız işareti olanlar ise çalışmaya yeni eklenen biyografilerden oluşmaktadır. Çalışmamız, giriş ve bir bölümden meydana gelmiştir. Giriş’te Seydişehir’in tarihi genel hatlarıyla ele alınmış, kitabın ana metni olan İz Bırakan Seydişehirliler Bölümü’nde ise Beylikler ve Osmanlı döneminde iz bırakan şahsiyetlerin hayat hikâyelerine yer verilmiştir. Bu çalışmam sırasında bana yardımcı olanlara ve emeği geçenlere teşekkürü bir borç bilirim.