Tükendi
Stok AlarmıHale Asaf`ın yaşam öyküsü, İstanbul Sanat Dergisi`nin yeni sayısında!
İstanbul’da kültür sanat hayatına rengârenk bir pencere açan İstanbul Sanat Dergisi’nin yeni sayısı çıktı. 2024’ün ilk sayısı, resim ve heykelden tiyatro ve sinemaya uzanan dopdolu bir içerik sunuyor.
İstanbul Sanat Dergisi’nin kapak konusu olan Hale Asaf, kısacık ömrüne rağmen adını Türk modern resim sanatına altın harflerle yazdırmış ama şimdiye dek hak ettiği değeri görememiş bir isim. İstanbul’da doğup büyüyen, Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği’nin ilk kadın kurucusu ünvanını taşıyan sanatçı, hayatının son dönemini Paris’te geçirdi ve orada gözlerini yumdu. İkinci Dünya Savaşı’nın araya girmesiyle de son dönem eserlerinin bir bölümünün akıbeti belirsiz kaldı. Koleksiyoncu Köksal Kızılca, azimli girişimleri sonucunda kayıp kabul edilen 37 eserin 36’sını Türkiye’ye getirmeyi başardı ve İstanbul Sanat ve Antika Fuarı’nda bir Hale Asaf Sergisi düzenledi. Bu heyecanlı sürecin öyküsünü Kızılca’dan dinledik.
“İSTANBUL’DA BELEDİYELER RİSK ALMIYOR”
Uzun süredir Maltepe’deki atölyesinde çalışmalarını sürdüren heykeltıraş İskender Giray’la Pınar Baltacı’nın gerçekleştirdiği samimi sohbet de sayfalarımızda yer buldu. Heykeller, bir şehre özgünlük ve kimlik kazandıran unsurların başında gelir. Bu noktada Giray’ın İstanbul’daki belediyelere önemli bir eleştirisi var: “Risk alınmıyor. İddialı projeler ancak risk alınırsa mümkün olur.” Sulu boya tekniğindeki ustalığıyla dikkat çeken ve uluslararası yarışmalardan ödüllerle dönen Rukiye Garip, “doğanın hem kışkırtıcı hem yatıştırıcı yönlerinden ilham alan” resimleri ve ufuk açıcı söyleyişiyle sayfalarımıza renk kattı.
LALE VAKFI’NDAN “PICASSO” VE “DA VINCI” SERGİLERİ
İstanbul Lale Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Arslan’la yaptığımız söyleşi, hem vakfın çalışmalarına ışık tutuyor hem de yakın zamanda düzenlemeyi planladıkları “Picasso” ve “Leonardo da Vinci” sergilerinin detaylarını gözler önüne seriyor. Yorumlarının zenginliği ve derinliğiyle bir doğaçlama ustası kabul edilen ünlü caz vokalisti Sibel Köse, müzik kariyerini Yeliz Sancaktaroğlu’na anlattı. Sanat tarihçisi ve küratör Prof. Dr. Marcus Graf da her yaştan sanat okurunun çok ilgi gösterdiği yeni kitabı Sanat Kafası’nda neden “sanatın karışık ve karmaşık kavramsal ve estetik konularını, insanların anlayabileceği şekilde basit ve minimal bir şekilde açıklamayı” hedeflediğini açıkladı.