Çeşitli tasnif denemeleri ve bazı dil tarihi kitaplarında yer alan göndermeler dışarıda tutulursa Çuvaş araştırmalarının Türkiye’de oldukça geç bir tarihte başladığı söylenebilir. Ancak Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Türkçe değişkeleri konu edinen araştırmaların sayısı hızla artmış, müstakil olarak Çuvaşları, Çuvaşçayı ve Çuvaş kültürünü odağına alan akademik eserler kaleme alınmıştır. Günümüzde Çuvaşlara ve Çuvaşçaya duyulan bilimsel ilgi artarak devam etmekte, Türk ve Çuvaş bilim insanlarının girişimleri ile ortak çalışmalara imza atılmaktadır. Söz konusu bilimsel temasların son önemli ürünü ise Çuvaş Dosyası adıyla 2020 yılında Tehlikedeki Diller Dergisinin 17. Sayısı olarak hazırlanmıştır.
Eldeki kitap, Özerk Çuvaşistan’ın 100. yıl dönümüne ithaf edilen bu özel sayıdan seçilen 17 makale, 1 bibliyografik derleme ve 2 portrenin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuştur. Türk, Çuvaş ve Rus araştırmacıların katkıları ile şekillenen bu yayın, yazıların içeriği ve kapsamı göz önünde bulundurularak Çuvaş Araştırmaları: Dil, Kültür, Edebiyat ve Folklor İncelemeleri şeklinde adlandırılmıştır.
Bu kitap, Çuvaşçanın tarihsel ve güncel problemlerine, Çuvaşçanın yazı tarihine, Çuvaş millî kimliğinin ortaya çıkış sürecine, Çuvaş edebiyatına ve Çuvaş folkloruna ilgi duyan okurlarına bilgi evinin kapılarını sonuna kadar açıyor.