İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Âkif Ersoy; hayatı, kişiliği, mücadelesi, düşünce dünyası ve eserleriyle hâlâ büyük ölçüde meçhul bir şahsiyettir. Detaylar bakımından Âkif, araştırmacılara her gün yeni bir sürpriz sunabiliyor.
Mehmet Âkif araştırmalarıyla da tanınan yazar Yusuf Turan Günaydın’ın bu çalışmasında Âkif’in mektupları ve onların sunduğu zengin biyografik ayrıntılar ana hatlarıyla değerlendiriliyor. Çalışma sayesinde oğlu Emin Âkif’in hatıralarından yansıyan ve yakın zamanlara kadar gerektiği kadar değerlendirilmemiş, hâtırat kitaplarına gömülü Mehmet Âkif portresinin gizli kalmış yönleri gün yüzüne çıkıyor. Âkif’in Bektaşîliğe yaklaşımı, tasavvufî görüşleri, 100 küsur yıl önce Türkçeye tercüme edilmesini istediği bazı eserler, ünlü Kur’an-ı Kerim meâlinin akıbetine ilişkin detaylar kitapta mercek altına alınıyor. Yazar Günaydın, bu çalışma sayesinde hem Mehmet Âkif okuyucularına yeni bir ufuk açıyor hem de araştırmacılara mevcut yapılanları derli toplu bir şekilde sunuyor.
Bu çalışma Âkif biyografisinin üzerinde az durulan yönlerini ele alması, eserleri ile hakkında ortaya konulan telif-derleme türü çalışmaları bibliyografik anlamda tanıtıp değerlendirmesi bakımından biyo-bibliyografik bir el kitabı özelliği taşıyor.