Tükendi
Stok AlarmıÜç ayda bir çıkan (yeni)’nin bu sayısı da (yeni)ye mektuplar, (yeni) dosya, (yeni)ler ve (yeni)den olmak üzere dört bölümden oluşuyor ve dosya konusu ‘Kültür Endüstrileri’.
Kapitalizm, yaşamın her alanında kapladığı yeri ve dayattığı ağırlığı sürdürmek için kültüre de yeni işlevler yükleme çabasını sürdürüyor ve bunun ölçeğini bir kerte daha yukarıya taşıyor. Yaratıcılık kavramını ‘yaratıcı ekonomi’ şablonuna uygulayarak kültürü bir üstyapı olgusu olmaktan çıkarıp alt-yapısal sermayeye dönüştürme çabaları günümüz kitle iletişim teknolojilerinin de katılımıyla ciddiyet kazanıyor. Bu durumda yaratıcılığın hayata geçmesi evresinde odak konum oluşturan sanatçı ve aydınlar da birer kültür bürokratı ve yöneticisine dönüşecek. İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması konuya daha ilginç boyut katıyor ve üzerinde tartışılabilecek verileri artırıyor. Serhan Ada, İsmail Ertürk, Beral Madra ve Orhan Tekelioğlu’nun katıldığı yuvarlak masa konuşmasında, bu güncel gelişmeye de göndermeler yapılarak kültür ve aydın, kültür ve toplum, kültür ve kapitalizm konularına değiniliyor.
(yeni)’nin kültür ve kültürel etkileşimleri söyleşi formunda ele aldığı tek bölümü yuvarlak masa değil. Leyla Erbil söyleşisinde hem yazarın ilk kitabından bu yana süregelen biçemsel buluş ve yenilikler, hem de biçimle içeriğin insan ve topluma dair genel geçer ahlak kurallarını sarsarak günümüz edebiyatında ödünsüz ve özgün biçimde buluşması konuşuluyor. İkinci söyleşiyse Evren Erem tarafından Daniel Barenboim ile yapılmış ve konusu müziğin, Filistin ile İsrail arasında dinlerarası ve çatışmalar üstü bir diyalog kurulmasına katkısı.
Susan Galloway ile Steward Dunlop’un birlikte yazdığı makalenin başlığı ‘Kamu Politikalarında Kültürel ve Yaratıcı Endüstri Tanımları Üzerine Bir Eleştiri’. Makalede yaratıcılık, zihinsel mülkiyet, sembolik metalar, sembolik anlam, kullanım değeri, ortak meta gibi kavramlara açıklık getirilerek terminolojik karışıklık ve üretim metotları meseleleri tartışılıyor. Ayrıca bilgi ekonomisinin kültürel ve yaratıcı sektörleri nasıl etkilediği, kültürel metaların ayırıcı özellikleri de ele alınıyor ve hükümetlerin bilgi ekonomisine dayalı yaratıcı endüstri kavramı modelini tercih etmesi olgusu da örnekleniyor.
(yeni) dosya bölümünde ayrıca Tony Bennett, Arzu Uraz, Taçlı Yazıcıoğlu, Murat Gülsoy yazıları da yer alıyor.
Derginin (yeni)ler bölümünde Enis Batur, Ekrem Işın, Kaya Genç, Murat Yalçın, Gündüz Vassaf gibi yazarların yazılarının yanı sıra Zeynep Gülçin Özkişi’nin bir analizi ve Jean-Philippe’nin biyografik Iannis Xenakis makalesi yer alıyor. Lesley Chamberlain’in ‘Kökenlere Dönüş – Post-Darwinci Gözle Heidegger’ başlıklı yazısı da önemli.
Bu sayının mektupları Cem Sarvan, Alnoor Mitha ve Mustafa Yılmazer’den. (yeni)den sunulan söyleşinin konusuysa antropoloji ve Abdi İpekçi, 25 Eylül 1973 tarihli Opus dergisinde Nur Yalman’ı konuk ediyor.
Ayrıca Naipaul tartışması da taşınmış dergiye: Emir Kusturica’dan sonra V.S. Naipaul’un da Türkiye’ye gelememesi, Avrupa Kültür Başkenti’nden bakıldığında nasıl görünüyor? Seçilen yöntem, karşıt görüşteki dört gazete yazısını tümüyle, gazete ve televizyonda yapılmış kimi yorumları da alıntı halinde aktarmak.
(yeni)yi parantez içine almış bir (yeni) anlayışına sahip olan derginin editörlüğünü İsmail Ertürk üstleniyor. Yayın kurulundaysa Oruç Aruoba, Enis Batur, Ali Cengizkan, Oğuz Demiralp, Evren Erem, İsmail Ertürk, Murat Gülsoy, Ekrem Işın, Fahri Özdemir, Soli Özel, Kaan Özkan, Orhan Tekelioğlu ve Gündüz Vassaf yer alıyor.
(yeni) bir yolculuğa daha hoş geldiniz…