Tükendi
Stok AlarmıAvrupa’da Edebiyat Ve Sanat Yaptırımları
Üvercinka’da
Güncel Sanat Olaylarını Değerlendirme İşlevini Aksatmayan Üvercinka Dergisi, Avrupa’daki Sansür Ve Yasakları Mart Sayısının Kapağına Taşıdı. Tsb’nin Sanatta Cadı Avı’na Son” Bildirisine De Yer Veren Dergi, Seyyit Nezir’in Yazısının Yanı Sıra, Avrupa’nın Gitgide Azalan Demokrat Basın Çalışanlarından Birgül Göker Perdisa’nın Haber-yorumunda Da Batı’daki Yasakçı Anlayışın Geldiği Noktayı Vurguluyor. Yazılarda, Nato Saflarının Ukrayna’da Uyguladığı Düşmanca Tutum Ve Planların Önümüzdeki Sürece Aktaracağı Ukrayna Derslerine De Dikkat Çekiliyor. Alp Hamuroğlu İse, Batı’nın Doğu’ya Ve İnsanına Bakışı Üzerine İlginç Tarihsel Saptamalar Aktarıyor.
Dünya Şiir Günü Yaklaşırken
Dergide Ulaş Bingöl, Postmodern Şiirin Ne Olup Ne Olmadığına Işık Tutarken; Halûk Cengiz, Nuri Demirci’nin Şiiri Üstüne Oylumlu İncelemesini, Şair Anahtar Kipine Çalışıyor” Başlığıyla Sürdürüyor. Cem Bayındır, A. Kadir’i, Apaydınlık Kalır / Seni Bana Getiren Yol” Dizelerinden Yola Çıkarak Anıyor. Csksd’nin Düzenlediği Ve Aydan Ay’ın Sunduğu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliğinde Kadının Mücadelesi Ve Edebiyat Üzerine Konuşmalarının Yansıdığı Habere, 21 Mart’taki Dünya Şiir Günü Etkinliğinin Hazırlık Haberi Eşlik Ediyor. Ahmet Emin Atasoy, Ahmet Tığlı, Ali Ulaş Göner, Cembayındır, Halit Özboyacı, Mehmet Tektemur, Nihat Kemal Ateş, Nisa Leyla, Ozan Telli, Pelin Şanlı Türgen, Seyyit Nezir, Süreyya Ş. Aydınhan, Süleyman Yağız, Ünsal Çankaya, Veli Erdem, Veysel Boğatepe’nin Şiirlerinin Yer Aldığı Dergide; Banu İmer, Vaat Edilmemiş Aşk Öyküsüyle Göz Dolduruyor.
Behramoğlu’nun Kalemiyle Hirschman
Dünya Şiir Hareketi’nin Kurucularından Amerikalı Şair Jack Hirschman İçin Ataol Behramoğlu’nun Yazdığı Anı Ve Değerlendirme De Dergide Yer Alıyor. Mecit Ünal, Salim Şengil’in Anılarından Yola Çıkarak Anı Yazma Sorumluluğunun İncelikleri Üstünde Duruyor. Olcay Bağır, Anadolu Aleviliğinin Toplumsal Tarihi Üstüne Özlü Yazısının Yanı Sıra Abdülbaki Gölpınarlı’nın Türk Şiirinde Alevî - Bektaşi Edebiyatı Değerlendirmesine Yer Verirken; Ünsal Çankaya, Güne Sığmayan Başlıklı Denemesinde Acıların, Ölümlerin Berisinde Nice Güzelliğin Güne Sığmayışını Hüzünlü Bir Dille Eleştiriyor.
Erol Ertuğrul’un Yazısı Tarikatlarla Savaşan Bir Kaymakama Çektirilen Sıkıntı Ve Çileye Dikkat Çekiyor. Beyazıt Kahraman, Darvin’in Evrim Teorisinin Günümüzde Gitgide Kazandığı Önemi Ve Bilimselliğin Gerçek Anlamını Vurguluyor.
Kutlar’dan Aksel’e Yürüyen Su
Dergide Osman Çutsay; Onat Kutlar’ı Da Anımsayarak, Asaf Güven Aksel’in Çocuk, Buğu, Bir De Biz” Kitabında 78 Kuşağı’ndan Yansıttığı İzleri Etkili Bir Anlatımla Sergiliyor:
Onat’ı Şaşırtan Çocukları, Onlar Arasında Da Özellikle Çok Genç Düşenleri Anlattığı Çocuk, Buğu, Bir De Biz’, Aslında Bir Büyük Boşluğu Hatırlattığı İçin De Önemli. Onat Kutlar’ı Şaşırtan Çocukların Kimler Olduğunu, Neden Kendilerini Anlatamadıklarını, En Önemlisi, Neden Edebiyatımıza Layıkıyla Giremediklerini Sormak, Bu Küçük Kitaptan Sonra Daha Bir Kolaylaşıyor. Yanıt Bulamıyoruz, Ama Soruyoruz.
“Oysa buna bir yanıt bulmamız gerekirdi. O büyük canlanmayı ve birdenbire ortadan kaybolmayı anlamlandırabilmemiz için, bu genç insanları Türkçenin neden algılayamadığını, anlatamadığını, bu büyük beceriksizliği irdelememiz gerekirdi. Yapamadık.”