Tükendi
Stok AlarmıMulti-disipliner bir çalışma alanı olan soykırım, bu kitapta ceza hukuku boyutuyla ele alınmıştır. Belirtmeliyiz ki; uluslararası suç niteliği taşıyan soykırımın, ceza hukuku ve uluslararası hukukun bağlantısını ortaya koyan temel konulara temas etmeden incelenmesi mümkün değildir. Bu sebeple, çalışmamızın başında yer verilen tarihsel/kavramsal açıklamalardan sonra, suçun uluslararası hukuktaki yapısının izahına geçilmiştir. Bu inceleme, konuya ilişkin uluslararası belgelerin orijinal metinleri ile uluslararası içtihat ve öğreti ışığında yürütülmüştür. Bölüm dahilinde incelenen metinler; II. Dünya Savaşı sonrası antlaşma ve deklarasyonlar, Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi`nin statü, iddianame ve hükmü, BM 1948 Soykırım Sözleşmesi ve hazırlık çalışmaları, ad hoc mahkemelerin statü ve içtihatları, Roma Statüsü, Statü`ye ekli "Suçun Unsurları" metni, Uluslararası Ceza Divanı`nın konuya ilişkin içtihadından oluşmaktadır.
Bu incelemeden sonra, suçun Türk ceza hukukundaki yapısı, uluslararası hukukla mukayese edilerek açıklanmaya gayret edilmiştir. Türkiye`de bugüne kadar yapılmış bir soykırım yargılaması bulunmadığından, bu bölümdeki inceleme Türk ceza hukuku öğretisinde ortaya konulan görüş ve tartışmalar üzerinden yürütülmüştür. Yine bu bölüm dahilinde; uluslararası suçların 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu`nda yer alma süreci ile askeri suç/savaş suçu ilişkisine dair açıklamalara da yer verilmiştir.
Çalışmanın son bölümünde ise; uluslararası siyasette soykırım kavramıyla ilişkilendirilmeye çalışılan Ermeni meselesi, uluslararası hukuk çerçevesinde ele alınmıştır. Bu bölümde 20. Yüzyıl başlarında konuya ilişkin uygulanabilir hukuku oluşturan uluslararası belgelere 1899 / 1907 La Haye Sözleşmelerine- değinilmiş, yapılan ulusal ve uluslararası soruşturmalara yer verilmiştir. Böylece, söz konusu dönemde uluslararası ceza hukukunun içinde bulunduğu erken gelişim evresi açıklanmaya gayret edilmiştir.