Tutiname, Binbir Gece Masalları, Binbir Gündüz Masalları ve Kırk Vezir Hikayeleri geleneğiyle akraba, semboller ve alegoriler zengini bir Doğu klasiği. Tuti bildiğimiz papağan, Papağanname de denebilir kitabın adına. Tutiname, Doğu`nun bilgeliği ve ahlaki değerlerinin temsili üstlenen papağanın anlattığı hikayeler silsilesinden oluşuyor.
Kitabın özeti şöyle: Ticaret için sefere çıkmaya niyetlenen Hoca Said, karısı Mahşeker`i akıl hocası olarak gördüğü kıymetli tutisine emanet eder. Bir süre sonra Mahşeker`i tesadüfen gören bir beyzade kadına aşık olur. beyzadenin ona olan ilgisinden haberdar olan Mahşeker de yakışıklı adama kavuşma sevdasına düşer. Ancak Hoca Said`in nasihati üzerine bu meseleyi tutiye danışmaya karar verir. Sahibinin emanetine ihanet etmek istemeyen tuti, Mahşeker`in beyzadenin yanına gitmesine engel olmak için ona 30 gece boyunca hikayeler anlatır. tutinin aldığı bu zekice önlem hem Mahşeker`in adının kötüye çıkmasına hem de Hoca Said`in itibarının zedelenmesine engel olur.
Günümüz Türkçesiyle tam metin halinde hazırlanan Tutiname hikmetli Doğu zekası veğ edebiyatının parlak ve ilham verici bir örneğidir.