Tükendi
Stok AlarmıDemokrasilerde, iktidarın biçimlenmesi ve paylaşılmasının temel araçları serbest seçim ortamında yarışan siyasi partilerdir. Bireyler belirli aralıklarla yapılan seçimlerde, farklı hedef, proje, program ve kadroları olan siyasi partilere oy vermek suretiyle tercihlerini ifade etme imkanı bulurlar.
Siyasal iktidarı kullanacak kadroların belirlenmesi sürecinde kadının yeri ve işlevi nedir? Bir siyasal aktör veya siyasal aktörlere yol veren bir seçmen olarak kadının yeri ve konumu erkeğin konumuyla aynı mıdır? Değilse farklılaşma nedenleri nelerdir? Kadınlar bu duruma nasıl bakmaktadır?
Bu ve benzeri sorulara cevap bulmak amacıyla yapılan bu çalışmada, önce kadının siyasetteki yeri konusundaki tartışmalar gözden geçirilerek dünyada ve Türkiye’deki durumla ilgili kuşbakışı bir görünüm sunulmakta, ardından da 2000’li yılların başında Türkiye’de siyasi hayatın baş aktörleri olan ANAP, DYP, DSP, MHP, CHP ve FP’nin parti dokümanları ve seçim propagandalarında kadınlara yönelik söylem ve politikaları karşılaştırmalı olarak incelenmektedir. Ayrıca çalışmada, kadınların bu partilerin politikalarını nasıl değerlendirdiklerine ilişkin bir de saha çalışması yer almaktadır.
Kitap, kadın ve siyaset alanında bir kaynak eser niteliğindedir.