Bu kitabı Türkiye ekonomisi ile ilgili diğer kitaplardan ayıran en önemli özellik, Türkiye ekonomisinin “geçiş ekonomisi yaklaşımı” çerçevesinde incelenmesidir. Bu açıdan kitap bir ilk olma özelliğine sahiptir. Bu çerçevede ele alınan çok sayıdaki geçiş sürecinin politik ve kurumsal gerekleri ve sonuçları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kitap, bu geçiş süreçlerinde Türkiye’nin nereden kalkıp nereye ulaştığı, daha ne kadar yol kat etmesi gerektiği ve ne ölçüde başarılı olduğu sorularına cevap vermeyi amaçlamıştır.
İkinci olarak bu kitapta, kendiliğinden (piyasa dinamikleri ) ortaya çıkan gelişmeler ile, güdümlü (devletçe teşvik edilen veya zorlanan) gelişmelerin ayırt edilmesine özen gösterilmiştir. Ayrıca bu kitapta zaman ve mekan içinde ulusal ve uluslararası mukayeselere önem verilmiştir. Bu çerçevede Türkiye’nin sahip olduğu güç ve zafiyetler teşhis edilmeye çalışılmıştır. Bu şekilde Türkiye tecrübesinin hangi alanlarda ne ölçüde başka ülkelere örnek olabileceği sorusuna daha kapsamlı bir cevap verilmesi imkanı doğmaktadır.
Nihayet bu kitap, görselliği ön plana çıkararak, başta öğrenciler ve iş dünyası olmak üzere ekonomiyle ilgilenen herkese hitap edecek şekilde hazırlanmış ve kaleme alınmıştır.