Tükendi
Stok AlarmıToplumsal Tarih Mayıs 2016 tarihli 269. sayısında “Toplumsal Cinsiyet Mümkün mü?” başlıklı dosyayı kapağa taşıyor. Gülhan Erkaya Balsoy ve Başak Tuğ editörlüğündeki dosya, hakim tarih anlatılarını toplumsal cinsiyet merkezli bir okumayla eleştirel süzgeçten geçirme çabalarına bir katkı sunmayı amaçlıyor.
Tarih Vakfı Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları’nda yapılan sunumlardan hareketle hazırlanan dosyada Müge Telci Özbek, “Haneyle Sokağın Sınırında: 1900’ler Başı İstanbul’unda Hizmetçi Kadınlar, Emek ve Cinsellik” başlıklı yazısında, 1900’ler başı İstanbul’unda ev içi hizmetindeki kadınların deneyimlerini farklı boyutlardan çözümlüyor. Selda Tuncer, “Kadınlar Sokağa Çıkınca: 1950-80 Ankara’sında Kadınların Gündelik Kamusal Mekân Deneyimleri” başlıklı yazısında, kadınların kamusal alan deneyimlerinin ağırlıklı olarak ailelerindeki erkekler tarafından kontrol altında tutulmasını, örnek vakalar ve fotoğraflar üzerinden inceliyor. Tuba Demirci Yılmaz ise, “1970’lerden 2000’lere Türkiye’de Annelerin İnsan Hakları Aktivizmi” başlığını taşıyan yazısında, annelerin geleneksel siyaset ve tarihyazımı tarafından sunulan alışılagelmiş annelik temsilinin ötesine geçen deneyimlerini Leman Fırtına, Nebahat Akkoç ve Hüda Kaya örnekleri üzerinden değerlendiriyor.
Dosya dışındaki yazılarda Ümit Kurt, “Ermeni ve Yahudi Emvalinin Yasal ve Resmi Yoldan Talanı” başlıklı yazısında, Ermeni soykırımı ve Holokost örneklerinde siyasi iktidarların oluşturdukları hukuki zeminle mülklere el koyma pratikleri hakkında karşılaştırmalı bir analiz sunuyor.
Aylin Koçunyan, “Bir Hişadagaran, Arşak Babinyan ve Unutulmuş Diğerleri” başlığını taşıyan yazıda, 1934 tarihli bir hişadagaran’dan hareketle Arşak Babikyan’ın izini sürüyor ve elde ettiği bulgular üzerinden kent-cemaat ilişkileri ve eşyaların el değiştirme süreçleri üzerine değerlendirmeler yapıyor.
Eray Çaylı, “Osmanlı Ermenileriyle Günümüz Türkiye’sinde ‘Kazaen’ Karşılaşmalar” başlıklı yazısında, Rosalind Morris’in “kaza” kavramının ışığında, günümüz Türkiye’sinde Ermeni soykırımının izleriyle yaşanan karşılaşmaları ele alıyor.
Ferit Burak Aydar, “Seksen Yıl Sonra İspanya İç Savaşı” başlıklı yazısında, geniş bir zaman dilimi içinde İspanya’da oluşan değişken siyasi ortamda bir tarih okuması sunuyor.
Daniel MacArthur-Seal “Sarhoşluk ve Emperyalizm” başlıklı yazısında, İstanbul işgali esnasında Müttefik kuvvetler askerlerinin İstanbul’daki gece hayatlarını ve bunların şehir üzerindeki etkilerini değerlendiriyor.
Toplumsal Tarih bu sayıdan itibaren Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “Gözden Kaçanlar” başlıklı bir yazısı dizisine de yer vermeye başlıyor. Dizinin “Issız Adalar: Yassıada-Sivriada” başlığını taşıyan ilk yazısında Zeynep Kuban ve Yiğit Ozar, iki adanın tarihçesini sunuyor ve adalarda gerçekleştirilen dönüşümün sebep olduğu arkeolojik tahribatı değerlendiriyor. Zerrin İren Boynudelik ve Emine Önel Kurt tarafından hazırlanan Resimde Mimari Öğeler serisi, “Rönesans Resimlerinde Antik Mimarinin İzleri” başlıklı yazıyla devam ediyor. Edhem Eldem “L’illustration’dan Seçmeler”de bu ay 27 Temmuz 1920 tarihli L’Illustration nüshasından “Mustafa Kemal” başlıklı makaleyi, ilgi çekici değerlendirmeler eşliğinde aktarıyor. Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergimize katkıda bulunmaya devam ediyor.