Tükendi
Stok AlarmıKış geldi. Pandemi için umutları ilkbahara bıraktık. Sosyal mesafeli yavaş yavaş açılan perdeler, sahnelerden akan öyküler, bize güç verdi, tekrar diriltti. Silkelendik, kalktık. Özlemişiz…
Tiyatro Gazetesi ise yine her zamanki gibi söyleşiler, haberler ve yorumlarla dolu. Gazetenin 116. Kasım sayısının manşeti; ‘Özdemir Nutku Ulusal Oyun Yazma Yarışması Sonuçlandı.’ Kazanan eserler ve yazarlara dair ayrıntılar ise iç sayfalarda sizinle. Maltepe Belediye Tiyatrosu’ndan müthiş bir oyun; “At” Sezon boyunca seyircisiyle buluşacak haberi ise ilk sayfa da karşımıza çıkan haberlerden. Nurhan Uslu’dan ‘Tiyatro bir Aşk’tır, Aşk olsun sana Pandemi’, Şebnem Atılgan’dan Doç. Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler söyleşisi:“Değirmen’de yaşama ait her duyguyu ve durumu bulmak mümkün.” Berat Beyoğlu’ndan ise Eylül Başoğlu söyleşisi; ‘ Varolabilmek için .’ İlk sayfadaki haberlerimizin başlıkları…
Nurhan Uslu, “Başyazı” köşesinde, ‘Pandemi, virüs salgını ülkemizde çoğalıp her yeri sarmaya başladı,’ diyerek başlıyor.
Oyun yazarlarına ve genç yazar adaylarına cesaret vermek, tiyatro sanatına nitelikli eserler kazandırmak, tiyatro eserlerinin en yeni örneklerini okuyucu ve seyircilerle buluşturmak ve ülke tiyatrosu oyun repertuarını genişleterek, yazarları desteklemek amacıyla, Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği OYÇED ve Dramatik Yayınları işbirliğinde düzenlediğimiz “ÖZDEMİR NUTKU ULUSAL OYUNYAZMA YARIŞMASI” (2020) sonuçlandı.
OYÇED, Kurucu Başkanı Prof. Dr. Özdemir Nutku adına düzenlediği Çocuk Oyunu Yazma Yarışması’nı, çocuk tiyatrosu edebiyatına nitelikli katkılar sunması ümidiyle gerçekleştirdi.
OYÇED – Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği, Kurucu Başkanımız olmasının yanı sıra yaptığı çeviriler ile de ülkemizin tiyatro bilimi ve kültürüne eşsiz katkıları olan Prof. Dr. Özdemir Nutku adına düzenlediği Çeviri Oyun Yarışması’nı, tiyatromuzun dağarcığına nitelikli katkılar, yeni soluklar sunması ümidiyle hayata geçirdi.
Her üç ödüle dair dosyamıza göz gezdirmeyi unutmayın. Hem yeni isimler hem de yeni eserler keşfetmek için…
Burak Süme ‘Hep aşk vardı, Yıldız kenter’e son ziyaret’ derken Tamer Levent ise Tiyatro ve Biz köşesinden sesleniyor; ‘Önce sanat vardı’ diyerek.
Ertan Aksu ‘Ebe Gümeci’, Serkan Fırtına ‘Politik Tiyatro ve Nazım Hikmet İlişkisi’, Erdoğan Eğmen ‘Maskeni tak! Maskenin büyük ve büyülü gücü!’, Halit Karaata ‘Elbette değildir’, A. Kadir Bozkurt ‘Yokluğuna alışamadık Nurhan Hoca’, Yaşam Kaya ‘Gangster: İzmir Deneme Sahnesi’nden başarılı bir çıkış’, Cüneyt İngiz ‘Birlikten kuvvet doğar, sahne perde esnaf odası’, Arzu Taşkın ‘Kırmızı Kalem Sanat kalplere dokunuyor’, Melek Kentmen ‘Sen İstanbul’dan daha güzelsin, Murat Mahmutyazıcıoğlu’, Büşra Köseoğlu ‘Tiyatro bir evlilik gibidir-Birgül Ulusoy’, Kurtuluş Bilgilioğul ‘Pandemi süreci ve Adana Şehir Tiyatroları’ dediler.
Sefer Dülger’in çevirip haberleştirdiği ‘Oyun yazarları serisi:Uslup’ ise ilgiyle okuyacaklarınızdan.
Prof. Dr. Sacit Hadi Akdede ‘Tiyatro bir kamu malı/kamusal mal mıdır? Özel tiyatrolar kamusal hizmet üretmez mi?’, Seda Tansüker ‘Denizli’ye yeni bir soluk: “Pamukkale Kültür ve Sanat Atölyesi (PAKÜSAT)” derken, Yalçın Baykulise ‘Çeviri Yarışmasının Çağrıştırdıkları’ ve ‘Maria Anna’nın yitik geçmişi ya da resimli devlet komedyasında hayaller ve meyaller’ dedi.
Melike Birgölge Sevtap Çapan ile söyleşti; ‘Rolsüz kaldığım her an çöldeyim’, Dr. Rasim Aşın ‘Tiyatro eğitiminde yaşanan dram!’ derken Kımız Bozkır ise ‘Yetmez ama Yasa’ ve ‘Özel Tiyatrolara DT Salonları’ dedi.
Şebnem Atılgan ‘Doç. Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler: “Değirmen’de yaşama ait her duyguyu ve durumu bulmak mümkün’ derken, Berat Beyoğlu ise ‘Eylül Başoğlu: Var olabilmek için oyunculuk yapıyorum,’ dedi. İBB Şehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları gibi birçok kurumun etkinlik ve oyun takvimi de ayrıntılarıyla yine bu ay gazetenizde.
Gazetenize abone olun, haberiniz olsun.
www.tiyatrogazetesi.net
Gazetenize Kırmızı Kedi, Mephisto Kitabevleri ve tiyatro temsilciliklerinden ulaşabilirsiniz.