Eğitim Bilimleri, bilimler tarihinin oldukça genç bir üyesi olarak, davranış bilimlerinden de aldığı destekle dâhil olduğu sınıfta hak ettiği konuma kısa sürede ulaşmıştır. Eğitim teknolojileri disiplini ise eğitim bilimlerinin en yeni üyesi olarak kuramsal bilgi birikimi ile uygulama arasında köprü olma işlevini başarıyla üstlenmiş gözükmektedir. Bu işlevi yerine getirirken sahip olduğu en güçlü araçları, bu güçlerini dayandıkları kuramlardan alan modellerdir kuşkusuz. Bir sınıftan koskoca bir eğitim sistemine kadar geniş bir ölçekte uygulanabilen bu modeller, sahip olunan bilimsel bilgi birikiminin sahada eyleme dönüşmesiyle etkili sonuçlara ulaşılmasını sağlamaktadır.
Son dönemde, özellikle çevrimiçi öğrenme ortamlarının daha ulaşılabilir olmaları sayesinde, bu modellerden birisi dikkat çekmektedir: Ters Yüz Sınıf Modeli. Öğrenenin eğitim etkinliklerinin merkezine yerleştirildiği geleneksel öğretim metotlarına getirilen alternatif yaklaşımlar içerisinde yer alan bu model, elinizde tuttuğunuz kitapta olabildiğince ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Benzerlerinin aksine, oldukça belirgin bir konuya odaklanma cesaretini sergileyen bu çalışma, üstlendiği bu zorlu misyonu başarıyla gerçekleştirmiş olarak gözükmektedir. Modelin kuramdan uygulamaya uzanan serüveni bu kitapta son derece akıcı olarak ele alınmıştır. Odağın, konudan çok uzaklaşılmadan, ama eğitim bilimlerine karşı hissedilen sorumluluk duygusuyla, eğitimin genel kavramları ve öğretmenlik mesleğinin incelikleri ile harmanlanarak sunulduğu çalışma, yazarları olan güçlü kalemler sayesinde gerek başucu kaynağı olarak gerekse bir ders kitabı olarak eğitim teknolojileri alanında hak ettği yeri alacaktır.
Prof. Dr. Tolga GÜYER
İnovasyon ve öğrenme arasındaki ilişkileri araştıran yazar George Couros, “Teknoloji asla iyi öğretmenlerin yerini alamayacaktır ancak, iyi öğretmenlerin kullandığı teknoloji, dönüşümsel bir etki yaratacaktır” sözüyle teknoloji ve eğitim ilişkisine dikkat çekmiştir. Teknoloji yerinde, zamanında ve ihtiyaca yönelik kullanıldığında, öğrenme üzerinde kuvvetli bir etki oluşturur. Tüm dünyada uzaktan eğitimin yaygınlaşmasıyla bir çok farklı öğrenme ortamında etkili bir şekilde kullanılan teknoloji, özellikle Harmanlanmış Öğrenme yaklaşımının bir alt modeli olan ters yüz sınıf modelinde, öğrencilerin bireysel öğrenme hızlarına, öğrenme stillerine ve diğer bireysel farklılıklarına uygun bir öğrenme ortamı sağlamaktadır. Esneklik, ulaşılabilirlik ve bireyselliğin vurgulandığı ters yüz sınıf modeliyle öğrenciler, konunun daha çok kuramsal bilgi gerektiren bölümünü, tekrar izleme veya dinleme fırsatı bulabilirler. Ayrıca, bu model, sınıfta oluşabilecek öğrenme kayıplarını önleyerek, sınıf içi öğrenme sürecinde, üst düzey düşünme, iletişim ve işbirliği vb. becerilerin kazandırılmasını sağlayabilir. Ters yüz sınıf modeli, özellikle yaşanan Covid-19 pandemisinden kaynaklanan olumsuz etkilerin azaltılmasında çok büyük bir rol oynamış ve bir çok deneysel çalışmayla da bu olumlu etki, hem bilişsel hem de duyuşsal boyutlarda gözlenmiştir. Değişimin en çok hissedilmesi gereken kurumlardan biri olan eğitimde, bu tür yenilikçi modellerin kullanılması, paydaşlara tanıtılması ve öğretmenlere kılavuz niteliğinde bilgiler verilmesi oldukça önemlidir. Bu kitapta, eğitimde yer alan toplumsal değişme kavramına, bu değişimde öğretmenlerin rolüne ve önemine, değişimin ve teknolojinin bütünleştirilerek kullanıldığı ters yüz sınıf modeline ilişkin kuramsal alan yazına, modelde kullanılabilecek dijital programlara ve araçlara, modelin temel eğitim ve yüksek öğretim düzeylerindeki uygulamalarına yer verilmiştir. Bu kitap, etkili ve güncel öğrenme-öğretme süreci oluşturmada, eğitim sisteminin tüm paydaşlarına öncülük etmesi açısından dikkate değerdir.
Dr. Aslıhan KUYUMCU VARDAR