Tükendi
Stok AlarmıPandemi ve depremlerle birlikte bireylerin ve ilişkilerin psikolojik iyilik hâllerinin bireysel faktörlerin ötesinde; bağlı oldukları daha geniş sistemlerden ne denli etkilendiğine şahitlik etmiş olduk. Fakat aynı zamanda, bireylerin güçlü yanlarının ve kurdukları sağlıklı ilişkilerin de bu geniş sistemleri etkilediğini hatırlamak bizlere umut oldu. Elinizdeki kitabı tam da bu umutlarla, farklı ekollerle ve gruplarla çalışan psikoterapistlere, sistemik düşünceyi ve bu düşüncenin uygulama alanı olan çift ve aile terapisinin farklı yaklaşımlarını kendi çalışmalarına entegre edebilmelerine yardımcı bir kaynak olarak hazırladık.
İlk bölümde okuyucuya genel bir çerçeve sunarak etik, terapötik ittifak, terapistin kimliği ve ilişkiyi kapsamak konularını; ikinci bölümde ise sistemle çalışırken bilinçli farkındalık, zihinselleştirme, sanat ve yazı gibi tekniklerin kullanımını ve üzerine pek kaynak olmayan bireylerle sistemik terapi konusuna odaklandık. Bu kitapta, psikoterapi alanına ilgi duyan ve kendisini geliştirmek isteyen her okuyucunun ilgisini çekebilecek bilgileri de kolay anlaşılır bir dille harmanladık.
Doç. Dr. Yudum Söylemez
İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yudum Söylemez ve öğrencileri tarafından hazırlanan “Terapi Odasına Sistemik Bakış” adlı kitap, özellikle ülkemiz psikoterapi yazını ve daha genel olarak psikoloji yazınına önemli bir katkı sunuyor. Bu kitapta ele alınan konular çift ve aile terapisi alanında olduğu kadar; daha genel olarak psikoterapi alanında son 50 yılı kapsayan bir sürede öne çıkan bazı yaklaşımları yansıtmakta. Bu yaklaşımların ortak özelliği de kitabın adının yansıttığı gibi, ele alınan konunun gerek bireye gerekse aileye sistemik bir bakış açısını sergilemesi.
Prof. Dr. Güler Okman Fişek