Hukukun temel kavramlarını sınırlandırmak oldukça müşküldür. Zira, lisans öğrencilerinin edinmesi gereken temel hukuk bilgileri oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Hukuk alanı her geçen gün gittikçe gelişmekte ve yoğunlaşmaktadır. Bu nedenle de bireylerin öğrenmesi gereken konular ve bilgiler artmaktadır. Hukukun temel kavramları derslerinin esas amacı, hukukun uluslararası prensiplerini öğrencilerimize kavratmak ve onlarda asgari düzeyde bir hukuk bilgisi ve bilinci oluşturmaktır.
Günümüz toplumlarında yaşayan her birey günlük hayatta, her geçen gün daha fazla hukukî sorunla karşılaşmakta, ancak bu sorunlarla baş edebilmek için gerekli olan hukuk bilgi ve birikiminden yoksun olduğu söylenebilir. Halbuki demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin temel dayanaklarından birisi de hukuk nosyonuna sahip nitelikli bireylerdir.
Hukuk bilgi ve birikim gelişmiş toplumlarda usulsüzlük ve yolsuzluklara daha az rastlanır. Zira, kamu yönetimi eylem ve işlemlerinin denetlenmesi daha etkin ve bilinçlidir. Katılımcı demokrasi böyle kökleşir ve gelişir. Aydınlık yarınlara hukukun üstünlüğüyle varılabilir.
Eserimizi açık ve anlaşılır bir dille yazılmıştır. Kitabın okunmasını kolaylaştırmak amacıyla ayrıntı, karşılaştırma ve yorumlardan olabildiğince kaçınılmıştır. Diğer yandan yasaların doğasında mevcut olan uzun cümleli ve çetrefilli ifadelerin basitleştirilmesine de ihtiyaç bulunduğu da inkar edilemez. Hukuku sıkıcı olmaktan kurtarmak için elimden gelen özeni gösterdiğim söylenebilir. Eserimizin, sadece öğrencilere değil, kamu-özel kurum ve kuruluşlarında çalışan tüm bireylere yararlı olmasını temenni ederim.