Tükendi
Stok AlarmıTasarımcı öğretmenlerimizden....
Büyük fikir dahil olmak üzere bütün UbD tasarımın unsurlarının birbirleriyle uyum içerisinde birbirini tekrarlamayan ama destekleyen unsurlar olduğunun üzerinde durulmalı. Ayrıca tasarımın basit ve anlaşılır bir düzen içerisinde sürdürülmesi gerekmektedir. UbD ‘yi arabaya benzetecek olursak. Bir arabanın nasıl 4 tekerlekleri birbirini takip etmekte ve uyum içerisinde çalışması gerekirse anlama, temel sorular, bilgi ve beceri bölümlerinin de aynı şekilde ilerlemesi gerekmektedir. Nasıl bir tekerin birinin havası iner ve arabanın hızını ve güvenliğini azaltırsa bu parçalarında hepsinin birbirine eş değerde olması gerekir. Genel hedefler ise aracın yönünü tayin eden direksiyon gibi görülmeli. Büyük fikir kavramı ise aracın nasıl farı var ve yolu görmemizi sağlıyor ise UbD de de aynı işlevi görmektedir.
Ayşegül Bayrak
Neden UbD? Balık verme zamanı geçti. Artık balık tutmayı öğretmeli. Nasıl balık tuttuğundan emin olmak için UbD’yi tercih etmeli.
Dinçer Demir
UbD`nin en önemli belirleyicisinin büyük fikirdir. Büyük fikir belirlendikten sonra diğer ayakların bunun ile bağlanması gerekir. Genel hedefler ile bu ünitenin sonunda neyi kazandırmak istiyoruz veya nereye varacağız bunun cevabının alınmalı. Transferin nasıl yapılacağı, performans standartlarının yazılması, öğrenme sürecinde dikkat çekme etkinlikleri süreç içinde geri bildirim alma ve öğretimin farklılaştırması UbD tasarımın anahtar kavramlarıdır.
Özgül Mutluer
UbD tasarımımız, sade, basit ve derin olmalı. Büyük fikir her zaman aklımızın bir köşesinde olmalı. Etkinlikler işlevsel olmalı. Ne çok zor ne çok kolay olmalı. Vygotsky’nin yakınsak gelişim alanında olduğu gibi öğrenciyi bulunduğu yerden üst aşamaya taşımalı. Temel sorular oluşturulurken neden nasıllar sorgulanmalı.
Yeşim Mertkil
UbD tasarım öğrenci bireysel farklılıklarına dayanan, üst düzey düşünme becerilerini destekleyen, anlama odaklıdır. Öğretmen bu süreçte araştırmacı, tasarımcı ve mentörlük becerilerini geliştirir.
Tuğçe Koç
Ubd planlarında bireysel farklılıklara hitap eden farklı etkinliklerin olması hem de yaparak yaşayarak öğrenen bireylerde bilginin anlam kazanması ile gerçek hayat transferi mümkün olmaktadır. Aynı zamanda grup çalışmaları işbirliği becerilerini, farklı etkinlikler yaratıcı düşünerek problem çözme becerilerini geliştirebilmektedir.
Pınar Korukluoğlu
21. yy’da teknolojideki gelişmelerle birlikte yeni becerilerin de geliştiği günümüzde eğitim durumlarını yeni tekniklerle güncellememiz gerekir. Öğrencilere eski yöntemlerle öğretim gerçekleştirmemiz zaman kaybıdır. Önceden öğretmenlerden beklenen belki bir materyal tasarımı iken artık çok daha boyutlu düşünerek öğretimin tasarlanması ihtiyacı doğmuştur. Bu noktada derin, anlamlı ve okuldaki öğrenmelerin yaşama transferini destekleyen UbD öğretim tasarımı modeli olarak karşımıza çıkıyor.