Bir ilmin tarihini bilmek, onun statik ve dinamik yönleri arasındaki ilişkiyi kavramayı sağlar. Özellikle dinamik boyutunu, ilerleyen ve ilerletilmesi gereken yönlerini yani “olan”ı ve “olması gereken”i anlamaya katkıda bulunur. Vurgulayalım ki, geleceği öngörebilmek ve olması gerekeni inşa edebilmek, öncelikle geçmiş ile bugünün mukayesesini yapabilmekten geçer.
Bu kitapta kelam tarihi, çeşitli yönleriyle ele alınmış; İslam tarihinde itikâdî tartışmaların ve bu tartışmalarda beliren temel yaklaşımların doğuşuna etki eden iç ve dış faktörler; itikâdî mezheplerin ve sistematik kelâm ekollerinin doğuşu, bunların temel görüş ve yaklaşımları; kelâm ilminin metodolojisi, terminolojisi ve özgün yönleri karşılaştırmalı olarak inceleme konusu yapılmıştır. Aynı şekilde tarihte iz bırakan kelâmcılar ve eserleri hakkında tanıtıcı özet bilgiler verilmiştir.
Alanın uzmanı hocalar tarafından özveriyle hazırlanan bu eseri, ilim tarihi araştırmalarına katkıda bulunması ümidiyle okuyucularımıza takdim ediyor; bölüm yazarları ve kitap editörüne şükranlarımızı sunuyoruz.