Bu kitap, “Sosyal bilimler noktayla değil; virgüller, ünlemler ve en çok da soru işaretleriyle ilerler.” diyen Prof. Dr. Ümit Meriç’in, bölüm başkanı olduğu yıllarda öğrencilerinin ilgisini çeken konu ve kişileri İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’ne davetiyle oluştu. Öğrenciler mevcut ders programlarının dışında ilgilerini çeken konuları ve kişileri belirlediler. Orhan Gencebay, Nilüfer Göle, Osman F. Seden, Bedri Baykam, Mustafa Ruhi Şirin, Charles Mark, Recep Tayyip Erdoğan, Orhan Türkdoğan, Can Kozanoğlu, Cinuçen Tanrıkorur gibi birbirinden çok farklı isimler, sunumları ve öğrencilerden gelen sorularla konularını aydınlattılar.
Kitapta ayrıca bütün bu konuşmaları derleyerek kitap haline getiren Ümit Meriç’in de birçok ulusal ve uluslararası toplantıda farklı hedef kitlelerine hitaben yaptığı konuşmalar da yer alıyor.
21. yüzyılın ilk çeyreğinde de tazeliğinden bir şey kaybetmeyen bu 21 konuşmanın bir araya getirilmesinin ilk amacı, sosyolojimizi Batı’nın soru ve sorun emperyalizminden kurtarmaktır. İkinci amacı ise sosyolojimizi ülkemizin ve gönül coğrafyamızda yer alan bazı ülkelerin sorunlarının tespiti ve çözümü için birlikte düşünmeye davettir. Kitap bu amaçların gerçekleşmesi yolunda okurlarımızı ve müstakbel sosyologlarımızı yeni ufuklara kanatlandırabilirse ne mutlu bize...