Gündelik hayatta "devralma" ve "şirket satın alma" olarak yerleşmiş olan kavramlarla, şirketlerin, pay alımı suretiyle kontrolünün ele geçirilmesi ifade olunmaktadır.
Çalışma, şirket satın almanın hazırlık aşamasını (Niyet Mektubu, Due Diligence vb.), satışa yönelik akdolunan sözleşmede yer alan standart klozları ve satın almanın sınır ötesi olması halinde Milletlerarası Özel Hukuk ve Milletlerarası Usul Hukuku yönünden sonuçlarını ele almaktadır. Konular ele alınırken Alman ve İsviçre hukuk düzenlerine uygun olarak "Teşebbüs Satışı" kavramından yola çıkılarak hareket edilmiştir.
Teşebbüs satış sözleşmesi pratiği, borçlar hukukuna hakim olan "akit serbestisi ilkesi" doğrultusunda gelişmiş olup; büyük ölçüde Anglo-Amerikan hukuk sisteminin etkisi altındadır. Teşebbüs satışlarının karmaşıklığı ve özellikli durumları, bu türden satış sözleşmesi pratiğinde, diğer tür sözleşmelerde hiç veya pek rastlanılmayan kendine özgü klozların oluşmasına sebebiyet vermiştir.
Kitapta, teşebbüs satış sözleşmesi pratiğinde yer alan standart klozlar, Türk hukuku yönünden değerlendirmeye alınarak; değerlendirmeler yapılırken Alman ve İsviçre öğretisinden yararlanılmıştır.