Şaman olan imam var mı? Yok. Olsa ne olurdu, nasıl olurdu? Hangi iç hesaplaşmaları yaşardı o imam, hangi bilgilere erişir, o bilgilerin önüne koyduğu kaskatı gerçeklerle ve kendisiyle nasıl mücadele ederdi? Sonunda şaman olmaya nasıl karar verirdi?
Ve şaman olan o imam, hangi çığırları açar, hangi değişimlerin öncüsü olurdu.
Bu romanda yukarıdaki soruların yanıtı, yani İmam’dan Şaman’a giden yolun tüm halleri anlatılıyor roman dokusu, kurgusu, akışı içinde.
Cazim Gürbüz araştırmacı yazar, deneme yazarı, şairlik ve gazete köşe yazarlığı birikim ve yeteneklerini bu romanda seferber ediyor. Şamanizm’i roman akıcılığı içinde, sıkılmadan ayrıntısıyla öğrenmiş olacaksınız. Son derece önemli, çarpıcı ve özel bilgiler bunlar. Ve Şamanizm-İslam karşılaştırmaları. İmam ve Şaman’ın ayrı dünyaları. Karşıtlıklar, çelişkiler.Yazar bu karşıtlık ve çelişkileri kıskıvrak yakalıyor, çarpıcı bir sunuşla yansıtıyor ve okuru da imamla şaman arasında tercihe yönlendiriyor.
Bu romanda yazar, vaka anlatımı boyutlarını aşarak; özdeyişlerle süslü, deneme tadı ve tarzında söz güzeli satırlar sunuyor. Zengin çağrışımlar içeren menkıbe ve söylenceler ile akıcı diyaloglar da bu romanın önemli ve ayrıksı özelliklerinden. Bunları beğeni ile okuyacağınıza inanıyoruz.
Bu romandan belleğinizde öyle çok bilgi, olay, ileti çarpıcı kişilik özellikleri kalacak ki… Onları kolay kolay unutamayacaksınız.