Kazak edebiyatının abidevi şairi Şakarim`in hayatı, sanatı ve mücadelesini anlatan bu kitap, yalnızca bir şairin biyografisini değil, Kazak kültür, düşünce ve siyasi tarihi içinde olağan üstü önem arz eden bir dönemi anlatıyor. Kazakistan`ın günümüzdeki en gözde üniversitelerinden L. Gumilov - Avrasya Üniversitesi Rektörü Yerlan Sıdıkov tarafından kaleme alınan eser, 20. Yüzyılın başlarındaki Kazak dünyasına götürüyor.
Bolşevik kurşunları ile şehit olan, isminin anılması ve şiirlerinin okunması, nerdeyse tüm Sovyet döneminde yasaklanan Şakarim`i ve onun yaşadığı dönemi tanımadan gerek Kazak edebiyatını gerekse Kazak kültür ve siyasi tarihini gereği gibi anlamak mümkün değildir.
Okuyucu bu eserle Şakarim`in yaşadığı coğrafyayı, onu yetiştiren kültürel ortamı, sosyal hayatı, şairin üstadı Abay`ı ve dönemin diğer aydınlarını, Kazak siyasi ve düşünce tarihine damgasını vuran Alaş Hareketini, onun liderlerini, Kazakistan`ın Bolşevik rejimine girişini ve bir onurlu bir halkın şairinin aklanması için yarım asrı aşan bir süre nasıl mücadele verdiğini yakından tanıyacaktır. Cengiz Dağlarının başında bir derviş şairin ve bir grup aydının kendilerini uluslararası düzeyde nasıl yetiştirdiklerine şahit olacak ve şaşıracaktır.
Bu eserle Şakarim`i Kazakistan ve dünya kamuoyunun gündemine yeniden taşıyan Yerlan Sıdıkov`a şükranlarımızı sunuyor ve Kazak edebiyatı ve tarihiyle ilgilenen herkese bu kitabı okumalarını hararetle tavsiye ediyoruz.