İktisattan, Robbins`den bugüne, kıt kaynakların alternatif kullanımı ile ilgili bir bilim dalı olarak söz edilir. İktisat sosyal bilim olarak sağlık alanını da içeren geniş bir yelpazeye sahiptir. İktisat sağlık alanındaki verimli kaynakların hangi alanlarda kullanılacağını ifade eden ve bu tercihleri analiz eden bir sosyal bir bilim alanıdır. Sağlık ve sağlık hizmetleri; gerek toplumsal gerekse politik boyutları olan ekonomik konulardan bir tanesidir.
Sağlık iktisadı disiplini iktisadi kuram ve araştırmalarının bir dalı olarak sağlık sektörünü ele alır. Sağlık iktisatçıları açısından bir toplumun etkin kaynaklarının hangi alanlarda kullanılacağı sorusu ve tartışmaların temel kaynağını oluşturan sağlık harcamalardaki hızlı artış önemli bir sorun olarak değerlendirilmektedir.
Son dönemde artan sağlık sektöründeki hareketlilik bu tartışmaların daha da ön plana çıkmasına neden olmuştur. Dünyadaki son gelişmeler sağlık harcamaları açısından değerlendirildiğinde, son otuz yılda hemen hemen her ülkede gayri safi milli hasıladan sağlığa ayrılan payın iki kattan daha fazla arttığı görülmektedir. Bu nedenle sağlık sektörünün iktisat temelli yaklaşımlarla analiz edilmesi kaçınılmaz olmuştur. İlgi çekici bu kitap tüm sağlık sektörü çalışanlarına ışık tutacaktır.