Nedir bu Puzzle Fun?
Bir yabancı dili yetkin olarak kullanabilmek için dört temel beceride, yani okuduğunu ve dinlediğini anlama ile yazarak ve konuşarak kendini ifade etmede, kendimizi geliştirmiş olmamız gerekir. Yardımcı beceriler olarak da dilbilgisi ve kelime bilgisi bu süreçte bize temel sağlar. Aslında tüm bu beceriler birbirini tamamlar, iç içe geçmiştir, bütünleşiktir. Birbirlerini beslerler. Önemli olan bizim dil öğrenme sürecinde bu becerileri geliştirmek için neler yaptığımızdır. Bir yabancı dili öğrenmek zaman alır. Yaptığımız seçimler bizim öğrendiğimiz dilde ne kadar yetkin olacağımızı belirler.
Puzzle Fun İngilizce öğrenme sürecinde karşımıza çıkan yeni kelimeleri öğrenmek için başlattığımız bir proje sonunda ortaya çıktı. Ders kitaplarında, okuduğumuz hikayelerde ya da gazete haberlerinde, dinlediğimiz şarkılarda ya da podcastlerde bir çok bilinmeyen kelime var. Bu kelimelerin anlamını öğretmenlerimizden duyarak, arkadaşlarımıza sorarak ya da sözlükten bakarak öğrendiğimizi zannederiz çoğunlukla. Ama aslında süreç öyle işlemez. Kelimenin anlamını birinden duymak ya da bir yerden okumak ve bir yere not etmek onu öğrendiğimiz anlamına gelmez. O kelimelerle oynamamız, yani yazdıklarımızda kullanmamız, örnek cümleler yazmamız, nasıl telaffuz edildiğine kafa yormamız ve hangi kelime eşdizimiyle kullanıldığını araştırmamız gerekir. Bu bağlamda Puzzle Fun yeni İngilizce kelimelerle oynamanın yollarından biri oldu. Benim liderliğimde bir grup üniversite öğrencisi İngilizce öğrenme sürecinde karşılarına çıkan yeni kelimeleri not etti, bunları nasıl tanımlarım diye düşündü, yaratıcılığını kullandı ve online olarak sunulan bulmaca yapma sitelerinden faydalanarak bulmacalar oluşturdular. Bir çok kez denenen ve değişime uğrayan bulmacalar bir araya geldiğinde benim tarafımdan gözden geçirildiler, değiştirildiler ve bazen genişletildiler bazense daha daraltıldılar. En sonunda bu güzel kitap ortaya çıktı.
Puzzle Fun’da zorluk dereceleri birbirlerinden farklı 47 bulmaca var. Tek tip bulmaca türü yerine farklı türler tercih edildi tekdüzeliği önlemek için. Ayrıca kelime öğrenme sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar, tavsiyeler ve stratejiler içeren on üç ipucu köşesi var.
Puzzle Fun’a farklı oranlarda katkı sağlayan öğrencilerim (alfabetik sırayla) Anday Ergen, Ayşe Karav, Ayşe Cansu, Berkay Er, Beste Yılmaz, Dilara Öztürk, Hakan Özkan, Melike Vurgun, Nesli Yürük, Rabia Çatpınar, Sebile Bağcı, Senanur Çiltaş, Şura Şahin ve Taha Kaya’yı tebrik ederim. Bu süreçte yer alarak anlamlı bir projeye imza atmış oldular.
Hepimiz bu süreçte çok şey öğrendik. Umarız sizler de Puzzle Fun aracılığıyla yeni kelimeleri dağarcınıza katar ve kelimelerle bu şekilde oynamanın zevkine varırsınız.
Meral Melek Ünver
İngilizce Öğretmeni