Tükendi
Stok AlarmıA. Kişiliği ve Görüşleri; Nurettin Topçu kimdir? Argümanları, motivasyon kaynağı ve idealleri nelerdir?
B. Psikoloji; Topçu’nun psikolojiye ilgisi ve psikoloji ilmine bakışı nasıldır? Eserlerinde hangi psikolojik öğeler öne çıkmaktadır? Topçu’nun görüşleri hangi psikolojik ekoller bağlamında değerlendirilebilir?
C. Din Psikolojisi; Din psikoloji algısı nasıldır? İnsana yaklaşımı nasıldır? Din ve dindarlık anlayışı nasıldır? Ahlâkî değerlere bakışı nasıldır? Tasavvufî görüşleri nelerdir? Kapsamın belirlenmesinin bir yolu da hangi yönlerinin dışarıda, hangilerinin içerde kaldığını tespit etmektir. Topçu’nun, çoğunluğu makalelerinden oluşan yirmi bir kitabı vardır. Kitaplarının tamamı incelenmiş fakat Mantık adlı kitabı araştırmayla doğrudan ilgili olmadığı için analize tabi tutulmamıştır. Dolayısıyla kitaplarından yirmisi psikolojik, dinî, ahlâkî ve tasavvufî yönleriyle değerlendirmeye alınmıştır.
Kapsama alınan kitaplar Psikoloji, Sosyoloji, Ahlâk, Felsefe, İsyan Ahlâkı, Bergson, Ahlâk Nizamı, Büyük Fetih, Var Olmak, İradenin Davası, Kültür ve Medeniyet, Yarınki Türkiye Milliyetçiliğimizin Esasları, İslâm ve İnsan Mevlânâ ve Tasavvuf, Amerikan Mektupları Düşünen Adam Aranızda, Mehmet Akif, Millet Mistikleri, Türkiye’nin Maârif Davası, Taşralı ve Reha adlı eserleridir. Topçu, Reha adlı romanını yazmaya 17 yaşında başlamış fakat yarım bırakmış; Fransa dönüşünde tamamlamış, ancak öldükten sonra yayımlanmasını istemiştir.