Oyun Teorisi ve Karar Teorisi. Von Neuman and Nash’in yaklaşımlarıyla oluşan oyun teorisi özellikle 1980’lerden sonra hemen hemen bütün disiplinlerde, özellikle de ekonomi ve siyaset bilimleri disiplinlerinde uygulama alanı bulmuştur.
Bu kitap söz konusu teorilerin hem matematik alt yapısını hem de dar kalıba sıkıştırılmış teorik yapıyı kıran örneklere ağırlık verme kapsamında diğer benzer kitaplarda farklı bir yapıdadır. Kitap ilk bölümde, özellikle oyun teorisinde önemli bir yer oluşturan olasılık ve beklenen değer kavramlarını örneklerle yer vermiştir. Bunu yaparken ise aynı bölümde uygulama alanları ve teorinin gelişimini bir ön bilgi olarak sunmuştur. Oyun teorisi süreci diğer birimlere ait edinilen bilgi seviyesi - tam veya kısmi - ile uygulanan kademeli veya dinamik stratejilerle karar verme ile son bulur. İlgili sonuçların ölçü birimi, olumlu gruplar için “en iyileştirme” olumsuzlar için ise “zarar minimizasyonu” olarak şekil bulur. Bu bilgileri çok ve kapsamlı-örnekli oyun ve karar teorileri takip etmektedir.
Genellikle üniversitelerin son sınıflarına sığdırılmaya çalışılan oyun ve karar teorileri, bu kitap ile öğretim sürecinin ikinci yılından itibaren özellikle mikro ve makro ekonomik teoriler ile eş anlı olarak işlenebilecektir. Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler disiplinlerinde de aynı süreç siyaset bilimi ve kamu politikaları temel dersleri sonrası vücut bulabilecektir. Geleceğin karar alma birimleri olacak öğrencilerimizin Türkiye’nin politik ve ekonomik konumunu bir de dinamik oyun teorisi ve karar alma kapsamda irdeleyip öğrenmesinin faydasını ölçmeye gerek yoktur.