Bu çalışmanın esasını oluşturan *metinler*, 1918 yılında tamamlanmış ve basılmış bir esere dayanmaktadır. Birinci Büyük Harp devam ederken, Beyrut Valisi Azmi Bey tarafından görevlendirilen Mehmet Behçet (Yazar) ve Mehmet Refik et-Temimi, vilayetin güney ve kuzey kısımlarına ait iki ciltten oluşan bir eser kaleme almışlardı. Bu eserin *şimal (kuzey)* kısmında, Nusayrîler ve onların yaşadığı yerleşmeler hakkında ayrıntılı bilgiler verilmiş kitaba eklenmiş idi.
2010 yılında, Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Araştırmaları Merkezi yayını olarak yayımladığımız *Osmanlı Dönemi Nusayrî Belgeleri* ile çıkardığımız *Nusayrîler ve Nusayrîlik Özel Sayısı* zamanında, bu metinlerden haberdar değil idik. Sonradan ulaşılan söz konusu son derece kıymetli bilgileri şimdi yayımlamak mümkün oldu.
Öte yandan eserin başına, özellikle *yabancıların Nusayrîler hakkında yaptıkları çalışmalara ilişkin* bazı notlar eklendi. Bunun nedeni ise, yabancıların bu türlü *merkez ile pek de anlaşamayan unsurları* nasıl her daim öne çıkardığına işaret etmektir.
Ayrıca kitabın sonuna eklenen *Nusayrîler ve Nusayrîlik Bibliyografyası*, tam da bu kitabın konusudur. Yine 2010 yılında yayımlanan bu kaynakça, doğal olarak güncellendi. Şüphesiz görülmemiş yayınlar olabilir, bunlar da bu konuyu ayrıntılı araştıracaklar tarafından ikmal edilecektir.