Tükendi
Stok AlarmıNecati Cumalı’nın Şiiri kitabı üç ana bölümden oluşmaktadır. “Hayatı, Sanatı, Kişiliği, Edebî Çevresi, Eserleri”, genel başlığını taşıyan ilk bölümde Cumalı’nın ailesi, yetişme tarzı, öğrenimi, meslek hayatı ve edebî çevresi üzerinde durulmuştur. Ayrıca şairin beslendiği kültürel ve sosyal kaynaklardan, mizacı ve sanat/şiir anlayışından, etkilenmelerinden, ilk şiirlerinden ve şiirimize kattığı yenilikten söz edilerek eserleri tanıtılmıştır. Burada verilen bilgiler, şairin mizacı ve şiiri arasındaki ilginin anlaşılmasını kolaylaştırmak için diğer bölümlere bir ön hazırlık niteliği taşımaktadır.
Şairin estetik eğilimlerinin açığa çıkartılmaya çalışıldığı “Cumalı’nın Şiirinde Muhteva” başlığını taşıyan ikinci bölümde ise çalışmanın temel kaynağı olan şiirler, içerdiği temel konu ve temalar bakımından ayrıntılı şekilde çözümlenmiştir. Bu aşamada bilimsel bir çalışmada olması gereken objektif tavır, metin karşısındaki duruşu belirlemiştir. Metinler tarafsız bir tutumla ele alınmış, metnin özüyle ilgili çeşitli edebiyat kuramlarından ve farklı disiplinlerdeki destekleyici kaynaklardan yararlanılmıştır. Bunların ardından ise çalışmanın üçüncü ve son bölümünü oluşturan “Cumalı’nın Şiirinde Dış Yapı” başlığı altında, incelenen şiirlerin dil ve üslup özellikleri üzerinde durulmuştur. Dış yapının, muhtevanın sunuluşundaki önemi, metinlerin orijinal bütünlüğü esas alınarak vurgulanmıştır.
Sonuç bölümündeyse Cumalı’nın şair kimliği güçlü ve zayıf yönleriyle ele alınarak varılan sonuçlar, öz bir şekilde serimlenmiş ve onun Türk edebiyatı içindeki yeri belirlenmeye çalışılmıştır.