Hadis hafızı ve fakih.
Soyu Kusay`da Hz. Peygamber`in soyu ile birleşen Humeydi Mekki nisbesiyle de anılır. Fudayl b. İyaz, Deraverdi, Velid b. Müslim, Veki b. Cerrah, Süfyan b. Uyeyne gibi alimlerden hadis, İmam Şafii`den fıkıh tahsil etti.
Kendisinden Buharî, Zühli, Ebu Züra er-Razi, Hanbel b. İshak, Fesevi, Ebu Hatim Muhammed b. İdris er-Razi gibi alimler rivayette bulundular. Süfyan b. Uyeyne`den on dokuz yıl boyunca hiç ayrılmayıp kendisinden hadis rivayet ettiği için onun hadislerini en iyi bilenlerden biridir.
Bu durumu dikkate alan İbn Hayr el-İşbili, Humeydî`nin el-Müsned`ini Müsnedü`l-Humeydi an Süfyan b. Uyeyne şeklinde kaydetmiştir. (Fehrese, s. 144).
Mekke ve Mısır`da İmam Şafii ile uzun süre birlikte olan Humeydi Şafii`nin ölümünden sonra Mısır`dan Mekke`ye döndü ve burada on beş yıl fetva verip hadis okuttu. Humeydi Rebiülevvel 219`da (Mart 834) Mekke`de vefat etti; bu tarih bazı kaynaklarda 220 (835) olarak da zikredilir.
İshak b. Rahuye, Ahmed b. Hanbel ve Buhari`nin imam dediği, diğer cerh ve tadil alimlerinin de hüccet, hafız ve sika diye andığı Humeydi`nin rivayetleri İbn Mace`nin es-Sünen`i dışındaki Kütüb-i Sitte`de yer almıştır.