"Metinlerle değişik düzeylerde ilgilenen herkesin en temel iki sorunu metnin sıhhati ve anlaşılmasıdır. Başka bir ifade ile söylersek Metin Tenkidi ve Yorum, metinlerle ilgili bütün faaliyetlerin birbirinden ayrılmaz iki temel ögesidir. Metinlerin sıhhati problemine odaklanan bir disiplin olan Metin Tenkidi, sadece metinlerin orijinallerinin korunması açısından değil, anlaşılması ve yorumlanması açısından da kritik ölçüde önemlidir.
Çünkü deforme olmuş metinler üzerindeki anlama ve yorum faaliyetleri, sıhhatsiz, problemli, noksan ve hatalara açık olacaktır. İslam Medeniyeti geçmişte, sahih metinler üretmeyi ve çoğaltmayı amaçlayan Metin Tenkidi çalışmalarında o dönemlerin standartlarına göre önemli ölçüde ileri düzeyleri yakalamış olmakla birlikte, bu konudaki günümüz evrensel birikimi göz önüne alındığında ne yazık ki aynı performansı sürdürebildiği söylenemez.
Türkiye’de ise bazı tarihsel, edebî ve dînî metinlerimizi bilimsel usullerle neşir amaçlı çok sayıda tez ve yayın yapılmış olmasına rağmen, bu çalışmalarda izlenen yöntemlerin teorik ve pratik zeminleri tartışmalıdır. Dünyadaki birikimden yeterince istifade edildiği de söylenemez. Metin Tenkidi konusunda İslam ve batı genellikle birbirine karşı ilgisiz olagelmiştir. Bu kitap, Metin Tenkidinin teori ve pratiğinde İslam ve batı uygarlıklarındaki asırlar boyu oluşmuş birikimi birlikte yansıtmayı, özümsemeyi ve değerlendirmeyi amaçlayan ilk ve tek çalışmadır."