Tükendi
Stok AlarmıZengin tarihî geçmişi, tabii ve sınai zenginliği ve renkli folkloru ile, son dönemde büyük bir atılım yaparak büyükşehir statüsüne kavuşan ve Türkiye`nin sayılı illeri arasında yer alan Maraş, kültür alanında da büyük atılımlara imza atmıştır.
Tarihî zenginliği ve geçmişi, kültürü ile hakkında daha pek çok eserin çıkacağına inandığımız Kahraman Maraş`ımızla ilgili eserlerden bir tanesi de, folkloru, eski eserleri, yetiştirdiği insanları, tarihi ve kurtuluşuna ilişkin –yayına hazırladığımız– elinizdeki yazma Osmanlıca rapordur.
Dönemin Kültür Direktörlüğü/İl Kültür Müdürlüğü`nce 1926-29 yılları arasında derlenip kaleme alınan ve Kılıç Ali`nin terekesinden çıkan rapor dört ana bölümden oluşmaktadır:
1. Halkiyât/folklor encümeni raporu: Kader, takdir, ecel, rızık, tevekkül ve kanaat anlayışı gibi dine ait an‘aneler; giyim, konuşma, sofra, bayram, Kur’ân hatmi, hastaların muska ile tedavisi ve nazar gibi içtimai an’aneler; halk kasideleri, darb-ı meseller, saz şairleri ve düğünler.
2. Âsâr-ı atîka/eski eserler encümeni raporu: Bazı çizimlerin de yer aldığı bu bölüm Maraş, Elbistan, Göksun, Pazarcık ve Efsus/Afşin`daki eski eserlerle ilgilidir.
3. Maraş tarihi: Müslümanlık önce ve sonrasındaki tarihi; Maraş`ta yetişen edip, alim ve fakihler; sanayii; Osmanlı idaresi ve valileri; türbe ve ziyaret mahalleri.
4. Maraş`ın işgali ve kurtuluşu: Maraş`ın İngilizler ve Fransızlar tarafından işgali ve kurtuluşu.