Üreten İnsanların İncelikli Toplamı: Limburg Hikâyeleri
Uzakta olmanın bütün acılarını yaşayan ve buna rağmen hayata tutunmaya çalışan insanların ısrarı yer alıyor Limburg Hikâyeleri’nde. Memleketinden kopup gitmek zorunda kalan insanların başından geçenler, ağır çalışma koşulları, yalnızlıkla örülü günlerin içinde boy veren aşk ve gelecek zamana yeşeren umut boy veriyor Hamdi Topçu’nun öykülerinde.
Sennur Sezer Emek Direniş Öykü Ödülleri’nde dereceye giren dosyasıyla, sadece 2023 yılı içinde verilecek olan Ahmet Tulgar Özel Ödülü’nü alan Limburg Hikâyeleri, gurbette çalışan işçi sınıfının zor yıllarına ışık tutuyor.
Gurbette olmanın bütün ayrıntılarını içinde sezen insanların kömür madenlerinde çalışırken yakalandıkları hastalıklar bir yana, çekilmez yalnızlıkla örülü günlerinde avuntusuz ve tekdüze zamanların çıkmazıyla örülü bir kurgu bütünlüğü yer alıyor kitapta.
Karakterlerin konuşmalarındaki sahicilik o kadar belirgin ve yerinde ki, uzaktan yakına bir akrabalık kuruyorlar birbirleriyle. Hep bir gün geri dönmenin anılarını sıcak tutan insanlar, kalpazanların üçkâğıtçılıkları bir yana, dost edinmenin, misafir ağırlamanın coşkusuyla tutunuyorlar hayata ve birbirlerine. Karşı kıyıdan edindikleri dostlarla aynı anıları ve zamanı paylaştıklarını fark ettiklerinde yaşadıkları deneyim onları biraz daha olgunlaştırıyor ve ötekinin çektiği acıyı anlaşılır kılıyor nihayet.
Hamdi Topçu, koparılıp gurbete götürülen kadınların direncine ortak oluyor ve onların gözüyle bir kez daha insan olmanın erdemine dair ayrıntılara yer veriyor kitabında. Öyle bir erdemle hayata ve yaşadıklarına sahip çıkıyor ki kadınlar, sığıntı gibi yaşadıkları evlerinden taşarak geleceğe emin adımlarla yürümenin sokaklarına inmekte asla tereddüt etmiyorlar.
Çalışarak, üreterek ve anılarına incelikle sahip çıkarak çoğalıyor Limburg Hikâyeleri’nde insanlar.