Tükendi
Stok AlarmıDoza Kurdistan, yakın tarihimize tanıklık eden çok önemli bir Kürt aydınının anılarından oluşuyor. Son yüzyıllık Kürt tarihine ilişkin yapılan araştırmalar için hâlâ en temel başvuru kaynaklarından biri olması bu vasfını korumaktadır.
Zinar Silopî (Kadri Cemilpaşa) Diyarbekirli Ahmet Cemil Paşa’nın (1837-1902) oğullarından Fuat’ın büyük oğludur. Cemilpaşa Ailesi, Diyarbekir’de köklü bir geçmişe sahip olup etkili bir ailedir.
Kadri Cemilpaşa (1891-1973) Diyarbekir-Suriçi’nde bulunan ve son yıllarda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek ziyarete açılan ve bir şatoyu andıran Cemilpaşa Konağında doğmuş, çocukluğu ve gençlik yılları bu Konakta geçmiştir.
Kadri Cemilpaşa, bu kitapta yer alan Hatıralarında, Koçgiri Halk Hareketi (1919-1921), Şeyh Said Ayaklanması (1925), Dersim (1937-1938) ve Ağrı (1926-1930) Direnişleri hakkında bize önemli bilgiler verir; hareketlere önderlik eden kişilerin kahramanlıklarını ve uğradıkları ihanetleri son derece duygusal bir dille aktarır; onları bize tanıtır. Ve sanki Kürt gençlerine ısrarla şu mesajı vermeye çalışıyor; üstelik de altını çize çize: “Atalarının, senin geleceğin için yaptıklarını, nasıl zorluklar sıkıntılar yaşadıklarını, nasıl mücadele ettiklerini, nasıl acılar işkenceler çektiklerini, nasıl kahramanca savaştıklarını ve bu uğurda darağaçlarına nasıl cesaretle gittiklerini unutma ve onların hatıralarını daima diri tut…” Özcesi “Kendi tarihini, acılı tarihini iyi bil ve yaşadıkları acıları sana anlattığım o atalarının ruhlarını şad et….” demeye getiriyor.