Tükendi
Stok AlarmıOkuduğumuz Kur’an’ı Kerim’i anlamak, anladıklarımız üzerine düşünmek ve onu ruhumuzun gıdası haline getirmemiz gereklidir. İlim şehrinin kapısı olan İmam Ali’nin (a.s.) *Tefekkürsüz Kur’an okumada hayır yoktur!* sözü Kur’an’ı anlama çabamızın ne derecede olması gerektiğini özetlemektedir.
Arapça olarak okuduğumuz Kur’an’ı Kerim’i doğru anlamak hem kelime hem de ayet manasını iyi bilmek gereklidir. Aksi takdirde okuduğumuz ama anlamadığımız bir Kur’an üzerine ne tefekkür edebilir ne de onunla amel edebiliriz.
Bizler bu eksikliği gidermek amacıyla, elinizde bulunan Amme Cüzü’nü hazırladık. Öncelikle Arapça her kelimenin ayrı ayrı manasını verdik. Hemen sonra da ayetin bütünlüğünü bozmayacak şekilde ayetin cümle manasını vermeye çalıştık. Her surenin başında da Ehl-i Beyt İmamlarımızdan surenin fazileti ile ilgili bir hadis paylaştık.
Elinizde bulunan amme cüzünden en iyi şekilde faydalanabilmek için ayetlerde geçen kelimelerin anlamlarını inceleyin ve ayet bütünlüğünde kelimenin ayete kazandırdığı manayı anlamaya çalışın. Bu vesile ile Arapça kelime hazneniz gelişeceği gibi Kur’an’ı Kerim’i anlayarak okuma becerisini yavaş yavaş kazanmaya başlayacaksınız.
Bunun yanında anlamını öğrendiğiniz ayetler hakkında bolca tefekkür edin. Kendinize şu soruları daima sorun. Bu ayetin anlatmak istediği nedir? Bu ayette bir emir veya yasak var mıdır? Okuduğum ayetin istediği insan modeli ile benim yaşamım ne durumdadır? Okuduğum ayet ve sureden nasıl bir ders çıkarmam gerekir?
Unutmayınız ki bedenin gıdası olduğu gibi ruhunda gıdası da vardır. Oda İmam Ali’nin (a.s.) *Kalbin şifası Kur’an’ı okumaktır.* sözüyle belirttiği gibi sürekli Kur’an okumaktır.