İnsanlar tarihin her döneminde kendilerini ifade etmek için edebiyata sarılmışlardır. Edebiyatın en önemli işlevlerinden biri, insanların önceki nesillerden öğrendiklerini ve kendi tecrübeleriyle kazandıklarını gelecek nesillere aktarmasıdır. Bu sayede manevi kültür unsurları nesilden nesile sağlıklı bir şekilde aktarılabilmiştir.
*Kumuk Halk Anlatmaları* kitabı, ortak kültüre sahip olduğumuz Kumuk Türklerinin kültürünü Türkiye Türklerine tanıtmak amacıyla hazırlanmıştır. Okuyucu bu kitapta karşılaştığı pek çok halk anlatmasını ya büyük babasından ya da büyük annesinden duyduğu zannına kapılacak. Çünkü Türk milleti büyük bir ailedir ve aynı masal Doğu Türkistan’da da, Anadolu’da da, Kafkasya’da da, Kıpçak bozkırlarında da aynı duyguyla anlatılmaktadır. Bu ürünler, ortak kültürümüzün meyveleridir ve bizi anlatır.
Aynı kültürden beslendiğimiz için bütün Türkler ortak duyguya ve ortak vicdana sahiptirler. Bu ortaklığın olması, ortaklığın bilinmediği zamanlarda bir değer taşımaz. Bu ortaklığın olması ve tüm Türkler tarafından bilinmesi birbirimizi tanımamızla mümkündür. Bizi bize tanıtacak en değerli araç da edebiyattır. Bu kitap az da olsa bu tanıtıma yardımcı olacaktır.